• Mlad čovek odluči da pokrene firmu, ode u PKS i šta dalje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Direktorka Sektora preduzetništva u PKS Branislava Simanić rekla je za RTS da je sekcija za mlade preduzetnike formirana u cilju ekonomskog osnaživanja mladih u Srbiji a predviđeno je da okuplja mlade do 35 godina kao i vlasnike start-ap kompanija.

    U Privrednoj komori Srbije osnovana je sekcija za omladinsko preduzetništvo koja će pružati podršku mladim preduzetnicima u razvijanju poslovanja kroz besplatne edukacije, promociju i poslovno povezivanje na regionalnom i međunarodnom nivou, što je i najvažnije.

    Gostujući u Jutarerm programu RTS-a, Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva u PKS rekla je da su pre nekoliko dana u PKS formirali sekciju za mlade preduzetnike.

    Sekcija je formirana u cilju ekonomskog osnaživanja mladih u Srbiji i predviđeno je da Sekcija okuplja mlade preduzetnike do 35 godina kao i vlasnike start-ap kompanija.

    Prema njenim rečima, neki od ciljeva rada Sekcije biće usmereni na njihovo ekonomsko osnaživanje i umrežavanje kako u Srbiji tako i u regionu.

    „Imamo neke sporazume i memorandume potpisane sa regionalnim udruženjima preduzetnika, tako da ćemo raditi na primerima promocije dobre prakse što im je korisno da vide kako su i neki uspešni preduzetnici imali razvojni put kada su počeli nekada sa svojim kompanijama – šta je to sa čime su se suočavali, na koji način su prevazilazili te eventualne probleme u poslovanju i na koji način su oni postali uspešni“, rekla je Simanićeva.

    Poruka mladima da započnu posao

    Glavni cilj je, kako podvlači, da se pošalje poruka da se podstiču mladi ljudi da nakon završetka formalnog obrazovanja započinju spostveni posao, zato što ćemo moći na taj način da otvorimo više radnih mesta, mladi će biti ekonomski osnaženi i ostaće ovde u Srbiji.

    Simanićeva kaže da mlade treba podržati – njima je u tom periodu značajna podrška. Sada oni mogu da računaju i na podršku države i na podršku PKS.

    „Ove godine je Fond za razvoj preko Ministarstva privrede raspisao finansijska sredstva za start-apove i za mlade preduzetnike po prvi put kao i za žene preduzetnike, a sa druge strane PKS svojim besplatnim uslugamapredstavlja snažnu podršku njihovom poslovanju, to je način na koji ćemo mi njima pomoći“, rekla je ona.

    Ono na čemu ćemo insistirati je digitalizacija njihovog poslovanja jer na taj način njihovi biznisi mogu da budu konkurentni i održivi na duži rok. Sa druge strane, insistiraćemo na edukaciji jer ne možete biti dovoljno obrazovan i učenje bi trebalo da traje u suštini čitavog života, rekla je direktorka Sektora preduzetništva u PKS.

    Biće organizovan veliki broj besplatnih edukacija, u našem sektoru su uvek edukacije besplatne i na teme koje oni žele, od njih dobijamo inpute šta je to na čemu oni žele da rade kako bi unapredili znanja i veštine, rekla je Simanićeva.

    Ove godine edukacija će biti prvi put organizovana i tokom leta. Oni su izrazili želju da se organizuje biznis engleski jezik – od 15. jula zaključno sa 15. septembrom svakog četvrtka u 13 časova biće onlajn edukacija kako bi svi koji nisu u Beogradu mogli da prisustvuju tim edukacijama.

    Svi zainteresovani mogu da se prijave na mejl adresu [email protected]. Ne postoji ograničenje u broju preduzetnika koji mogu da se prijave.

    Koji uslovi moraju da se ispune

    Simanovićeva ukazuje da se to odnosi na preduzetnike ali ivlasnike mirko i malih preduzeća. Nakon prijave dostavljaju se pozivi za onlajn edukacije.

    „Mi im pomažemo u izradi biznis planova, imamo mlade koji tek žele da započnu posao. Mi smo i tu za njih, imamo i besplatan onlajn vodič za osnivanje firme a dajemo komlpetnu informaciju i podršku na koji način mogu da konkurušu, pružamo im pomoć oko čitave dokumentacije koju treba da predaju da bi aplicirali za finansijska sredstva“, rekla je Simanićeva.

    „Svim zainteresovanima za sva pitanja stojimo na raspolaganju na adresi [email protected] – sve kolege su tu, u roku od 48 sati najkasnije dostavljamo odgovore, za edukacije mogu da se prijave na istu adresu i za sva njihova pitanja i sugestije mi smo tu“, zaključila je Branislava Simanić.

     

    Direktorka Sektora preduzetništva u PKS Branislava Simanić rekla je za RTS da je sekcija za mlade preduzetnike formirana u cilju ekonomskog osnaživanja mladih u Srbiji a predviđeno je da okuplja mlade do 35 godina kao i vlasnike start-ap kompanija.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]