Foto: pixabay
Srbija

MMF: Plate u državnom i privatnom sektoru u Srbiji treba da budu veće

Izvor: 
Tanjug Uto, 23/07/2019 - 10:18

Reforma sistema plata predstavlja korak u pravom smeru ka racionalizaciji javnog sektora, izjavio je šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijan Sosa, dodajući da MMF pozdravlja povećanje plata u Srbiji od početka godine i u javnom i u privatnom sektoru.

On je rekao da se na reformi sistema plata u javnom sektoru radi godinama, da se sa tim kasni, te da vlasti u Srbiji planiraju da novi sistem plata (platni razredi) stupi na snagu tokom 2020. kada se uradi procena fiskalnih implikacija.

 
Upitan o jazu između plata u javnom i u privatnom sektoru, Sosa kaže da su nominalno i realno zarade od januara do aprila u proseku povećane 10 odsto.
 
"To povećanje se dešava i u privatnom i u javnom sektoru i to pozdravljamo", naglasio je i naveo da su plate u javnom sektoru veće nego u privatnom, ali da u nekim segmentima nije tako.
 
Privatni sektor, smatra Sosa, treba da "uhvati korak" kako bi se plate povećale, ali dodaje da istovremeno treba podržati i plate u javnom sektoru koje su male.
 
"Teško je da javni sektor privuče i zadrži radnike u nekim oblastima, kao što su informacione tehnologije... možete da vidite odlazak iz javnog sektora", kaže.
 
Podsetivši da su i minimalne zarade značajno povećane, za skoro 10 odsto, Sosa je naveo da MMF pozdravlja takođe nameru vlasti u Srbiji da ponovo uvedu indeksaciju penzija što je i obaveza preuzeta PSI instrumentom potpisanim sa MMF, a podržava i nameru da se uvede švajcarska formula za indeksaciju penzija.
 
"Mi to podržavamo. Mislimo da je dobra ideja da se obezbedi prostor za povećanje penzija, a ne da se penzije povećavaju ad hok", rekao je Sosa.
 
Najavio je nastavak tehničke pomoći MMF-a u reformi Poreske uprave Srbije i to u saradnji sa Svetskom bankom koja ima veliki projekat i kredit koji će podržati tu reformu.MarketingNajnovije vesti