Kamera nadzor Ilustracija: pixabay
Srbija

MUP planira nabavku tehnologije za prepoznavanje lica?

Izvor: 
BIRN Uto, 12/04/2022 - 21:00


U poslednjoj verziji plana javnih nabavki MUP-a za 2021. godinu našao se softver švedske firme Griffeye, koji u sebi ima opciju za prepoznavanje lica, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).
 
Nabavka još uvek nije sprovedena, a iz MUP-a nisu odgovorili na pitanja koja je svrha nabavke i na koji način će se softver koristiti ako do nje dođe, piše BIRN.
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti kaže za BIRN da naša policija nema zakonsko pravo da koristi ovakvu tehnologiju.
"Ovo je ogoljavanje vašeg života, dolazak do podataka koji se tiču vas. Tu govorimo o globalnom ugrožavanju koje se meni ne sviđa. Softver može i fizički da vas prati. U Srbiji mi nemamo pravo na tako sofisticirani vid obrade podataka građana", kaže za BIRN poverenik Milan Marinović.
 
Pretražujući specifikacije programa kompanije Griffeye, BIRN je naišao na vrlo intruzivnu tehnologiju koju kompanija nudi policijama širom sveta, pa između ostalog i MUP-u Srbije.
 
"Detekcija i prepoznavanje lica na slikama i video materijalima kroz tehnologiju primenljivu na ogroman obim podataka i slika iz realnog sveta", samo je jedna od karakteristika Griffeye Analyze DI Pro softvera, navodi BIRN.
 
Softver u nekim situacijama može da prepozna lice samo na osnovu očiju, a u određenim uslovima softver prepoznaje lice i kada oči nisu vidljive, recimo kada osoba nosi zatamnjene naočare. Pored lica, program prepoznaje objekte, vozila, znakove, organizacije, pa i tetovaže.
 
Poseduje i mogućnost da velike količine ličnih podataka skida sa interneta, a onda ih pretražuje, sortira, ukršta i obrađuje na osnovu metapodataka kao što su GPS koordinate, vreme kada je snimak napravljen, serijski broj telefona…
 
Bojan Perkov, predstavnik SHARE fondacije, kaže za BIRN da nema povratka jednom kada se tehnologija za prepoznavanje lica uvede. "Jednom kada se taj sistem uspostavi, to znači da će se jako teško ukloniti i to predstavlja nepovratnu situaciju", navodi on.
 
Ceo tekst pročitajte na OVOM LINKU.
 
 MarketingNajnovije vesti