• Nafta pojeftinila za 24 odsto, a gorivo za dva dinara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Iako je cena barela nafte od 20. januara 2020. godine do 10. februara pala sa skoro 70 na 53,27 dolara, što je više od 24 odsto za manje od mesec dana, vozači taj ozbiljan pad nisu primetili na benzinskim pumpama. Naime, od 6. januara do 10. februara ove godine, gorivo je zanemarljivo pojeftinilo. Benzin za 0,9 dinara, dizel za 1,95, a tečni naftni gas je poskupeo za 0,78 dinara. Time se još jednom potvrdilo da cena goriva u Srbiji znatno sporije pada čak i uz stabilan kurs evra i dolara i pad cene nafte za skoro četvrtinu, piše Politika.

    Da li će gorivo nastaviti da pojeftinjuje narednih dana ostaje da se vidi, mada treba imati u vidu da je barel nafte pre dva dana sa 53 poskupeo na 55,79 dolara, što bi mogao biti dovoljan razlog da se od daljeg sniženja za sada odustane.

    U Udruženju naftnih kompanija Srbije za Politiku kažu da na cenu goriva utiče mnogo faktora, a ne samo cena sirove nafte, i zbog toga je nezahvalno prognozirati dalje kretanje cena. Međunarodna agencija za energetiku IEA smanjila je svoju prognozu rasta globalne potražnje nafte u 2020. godini za 365.000 barela na dan, što je najniži nivo od 2011, pošto izbijanje epidemije virusa korona smanjuje potrošnju u kineskoj ekonomiji, javlja „Global plats”.

    Gorivo bi svakako moglo da pojeftini kada bi državna zahvatanja bila manja. Kako stvari sada stoje, 55 odsto maloprodajne cene goriva čine državni nameti, tako da se pad cene nafte i svi drugi uticaji odnose na samo 45 odsto cene. Kompanije su sada smanjile cene, jer su im troškovi manji.

    Naftne kompanije optimizuju zalihe prema tržištu, te bi država mogla, u periodu kada se proceni da su cene niže, da poveća zalihe, ali je činjenica da većina država ipak ne čini.

    Ako se uporede najnovije cene goriva kod nas i u regionu, Srbija je, kad je o dizelu reč, i dalje u samom vrhu, sa cenom od 161,7 dinara za litar. Skuplje je samo u Albaniji. Istovremeno je evro-dizel u Severnoj Makedoniji jeftiniji za čak 51 dinar nego kod nas, dok je u BiH jeftiniji za 32,9 dinara, a u Rumuniji za 32,2 dinara po litru.

    Situacija je nešto povoljnija ako se uporede cene benzina kod nas i u regionu. U Severnoj Makedoniji je najjeftiniji i prodaje se po ceni nižoj za 23 dinara od domaćeg. U Rumuniji je jeftiniji za 22,2 dinara po litru.

    Iako se proteklih dana povela polemika o tome da bi država trebalo da počne ozbiljno da stimuliše potrošnju auto-gasa kao ekološkog goriva, zbog evidentnih problema se zagađenjem vazduha u Srbiji, ovo pogonsko gorivo je od 6. januara do danas poskupelo na domaćim pumpama. Auto-gas je u našoj zemlji skuplji nego u Bugarskoj za 24,9 dinara, a u Makedoniji za 22,5 dinara. Državna zahvatanja u ceni auto-gasa iznose 48,6 odsto, što znači da se skoro polovina para od svake litre prelije u budžet.

    Iako je cena barela nafte od 20. januara 2020. godine do 10. februara pala sa skoro 70 na 53,27 dolara, što je više od 24 odsto za manje od mesec dana, vozači taj ozbiljan pad nisu primetili na benzinskim pumpama. Naime, od 6. januara do 10. februara ove godine, gorivo je zanemarljivo pojeftinilo. Benzin za 0,9 dinara, dizel za 1,95, a tečni naftni gas je poskupeo za 0,78 dinara. Time se još jednom potvrdilo da cena goriva u Srbiji znatno sporije pada čak i uz stabilan kurs evra i dolara i pad cene nafte za skoro četvrtinu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]