• Naglo skočio broj zaraženih u Srbiji, razlog je jednostavan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da je sada po pitanju koronavirusa sve na individualnoj proceni rizika.

    Ona je kazala da nijedan zakon ni propis ne može biti iznad sopstvene želje da se ostane zdrav i sačuva porodica.

    „Oboljevaju svi koji to dozvole i nalaze se na manjoj udaljenosti od metra sa rezervoarom zaraze, a da pri tom ne koriste sredstva zaštite“, rekla je Tepavčevićeva za Tanjug i dodala da je sada najvažnija individualna procena rizika i upotreba preventivnih mera.

    Tepavčevićeva je rekla da je jako bitno da se zna da se u najvećem delu Srbije bolest ne prijavljuje – u nekim delovima poput Vojvodine čak i tri nedelje, ali i da postoje određena područja u kojima se svakodnevno beleže dvocifrene vrednosti pozitivnih na koronavirus.

    „Kada je u pitanju današnjih 96 novih slučajeva, preko dve trećine registrovanih je na podurčju Beograda, a epidemiološka istraživanja pokazala su da se radi uglavnom o okupljanjima u zatvorenim prostorima i kontaktu sa osobama zaraženim na takvim mestima„, rekla je ona i dodala da je važno to što se kod najvećeg broja ljudi može utvrditi tačno način na koji su se zarazili.

    Prema njenim rečima, važno je da i više od 80 odsto evidentiranih nema simptome ili se radi o blagom obliku kliničkog ispoljavanja.

    Podsetila je da danas po kliničkim karakteristikama i manifestacijama infekcija nema istu sliku kao u martu i aprlilu, ali kao i tada obolevaju svi, bez obzira na pol, starost i zanimanje.

    Ponovila je da su držanje fizičke distance, redovno pranje ruku i nošenje maske u zatvorenom efikasne i da spasavaju živote, rekla je ona i naglasila da sada ne smemo da se bojimo lične odgovornosti.

     

    Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da je sada po pitanju koronavirusa sve na individualnoj proceni rizika.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija