Vučić
Srbija

Narodna stranka: Vučić javno fingirao podatke o ekonomskom stanju zemlje

Izvor: 
Beta Pet, 14/01/2022 - 18:31Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući na RTS-u javno "fingirao" podatake o ekonomskom stanju zemlje, saopšteno je iz Narodne stranke.
 
Kako navode, inflacija u Srbiji nije najmanja nego najveća u regionu, a veća je i od proseka EU.
 
Odbor Narodne stranke za privredu i finansije je saopštio da inflacija u Srbiji "nije četiri odsto, već je međugodišnja 7,9 odsto sa rastom cena hrane više od 20 odsto i energenata od 13,4 odsto, sa udarom na najsiromašnije koji više od polovine primanja troše upravo na hranu i energente".
 
Iz Narodne stranke navode da Srbija nije ni najbrže rastuća ekonomija poslednje decenije u regionu, već da je po kumulativnom rastu "na dnu regiona", pri čemu je veći rast bio "i u periodu 2001- 2012".
 
"Nismo ni najbogatiji, jer smo po društvenom proizvodu po glavi stanovnika bolji samo od Albanije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Javni dug 2014. godine jeste bio veći od 70 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), ali nije zatečen od neke bivše vlade, nego one u kojoj je predsednik države tada bio prvi potpredsednik vlade", navodi se u saopštenju.
 
Kako se dodaje "zato je protivzakonito i neustavno i oteto 840 miliona evra penzionerima u svrhu peglanja brljotina te vlade".
 
"Srbija nema BDP od 53 milijarde evra u 2021. godini. Da nije reč o lapsusu, potvrđuje identična tvrdnja ministra finansija Siniše Malog u oktobru prošle godine. Tačan podatak ćemo znati tek u februaru, ali svakako rast neće biti 14 odsto, koliki bi bio da je istina ono što tvrdi predsednik", dodaje se u saopštenju.
 
Narodna stranka navodi da je "tačno da su se gradili autoputevi, ali po najvećoj ceni po kilometru u Evropi, uglavnom bez tendera neposrednom pogodbom sa stranim izvođačima pod nepoznatim uslovima", kao i da "po ovim cenama oni svakako neće moći isplaćivati rate i glavnice na kredite uzete za njihovu izgradnju".
 
"Zaduženost Srbije prema BDP-u jeste manja od mnogih država u Evropi, ali sa jednim ozbiljnim problemom na štetu Srbije. Te zemlje su dužne u svojoj valuti u kojoj i stvaraju dohodak, a mi pretežno u stranoj valuti, što će se tek pokazati kao veliki problem rastom kamata u svetu", navodi se u saopštenju.
 MarketingNajnovije vesti