Srbija

Nastavno-naučno veće FON-a: Javna osuda za Sinišu Malog zbog doktorata

Izvor: 
N1 Pon, 28/10/2019 - 17:50

Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON) usvojilo je izveštaj Etičke komisije tog fakulteta o doktoratu ministra finansija Siniše Malog i, umesto predloga da mu se izrekne mera javne opomene, izglasalo meru javne osude.

Kako prenosi N1, za opciju javne opomene glasao je 21 član Nastavno-naučnog veća, dok su za pooštrenu meru javne osude glasala 83 člana.

 
Javna osuda je najteža mera koju Nastavno-naučno veće, posle izveštaja Etičke komisije, može da izrekne.
 
Predstavnik studenata u Nastavno-naučnom veću FON-a Moma Kovačević je, posle sednice, za N1 izjavio da je ova odluka "poruka Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da se Siniši Malom poništi doktorat".
 
"Očekujemo da Etički odbor, ako ide u smeru odluke Nastavno-naučnog veća FON-a, oduzme zvanje doktora Siniši Malom", kazao je Kovačević.
 
Podsetimo, u izveštaju Etičke komisije, u koji je uvid imao CINS, navodi se da Komisija nije imala dovoljno činjenica na osnovu kojih bi mogla doneti nedvosmisleno mišljenje o doktoratu ministra finansija Siniše Malog i predložila je da mu se izrekne mera javne opomene.
 
Odluka Nastavno-naučnog veća FON-a prosleđena je dekanu tog fakulteta koji će je, bez izmena, proslediti na konačno odlučivanje Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. Rektorka Univerziteta Ivanka Popović ranije je obećala da će Odbor za profesionalnu etiku do 4. novembra doneti konačnu odluku da li će Malom dodeliti doktorsku titulu ili disertaciju proglasiti plagijatom.MarketingNajnovije vesti