• Neznatno povećana potrošnja struje u domaćinstvima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prodaja električne energije ove godine nije promenjena u odnosu na isti period 2019, a ako se posmatraju samo domaćinstva potrošnja je uvećana za oko jedan odsto, kažu u EPS-u.

    Što se tiče potrošnje u privredi, prema podacima EPS Distribucije, isporuka struje u kategorijama niski napon, široka potrošnja – ostala komercijalna potrošnja, javna i zajednička potrošnja i javno osvetljenje u prvih 10 meseci ove godine manja je za 7,03 odsto nego u istom periodu 2019.

    Takođe, isporuka na srednjem naponu smanjena je za 0,95 odsto, rečeno je Tanjugu u EPS-u.

    U EPS-u ističu da su građani pokazali veliku odgovornost pogotovu u ovom teškom periodu izazvanom pandemijom korona virusa i da većina na vreme izmiruje svoje obaveze.

    Više od 60 odsto kupaca iz kategorije domaćinstva koristi popust od pet odsto na redovno plaćanje jer izmiruje svoja dugovanja u predviđenim rokovima, a više od 75 odsto svoja dugovanja izmiri sa malim zakašnjenjem.

    Posle smanjenja broja korisnika popusta u martu i aprilu, broj kupaca koji su iskoristili ovo pravo veći je nego u istim mesecima prethodne godine, navode u EPS-u.

    Podsećaju da su izašli u susret kupcima i omogućili da račune za mart, april i maj plate do 30. juna bez obračuna kamate i uz zadržavanje mogućnosti da ostvare popust od pet odsto.

    Takođe, svim domaćinstvima, koji svoje obaveze izmiruju u celosti i u roku dospeća računa, EPS pruža pogodnost u vidu popusta od pet odsto koji se obračunava i prikazuje u narednom računu za električnu energiju.

    Na osnovu statusa energetski ugroženog kupca prema poslednjim podacima, pravo na umanjenje računa za struju tom osnovu imalo je 71.014 kupaca u Srbiji, a iskoristilo ga je 70.725 njih.

    Na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, domaćinstva koja ispunjavaju uslove imaju pravo na određenu količinu besplatne energije, odnosno umanjenje računa, a status energetski ugroženog kupca određuje nadležni organ jedinice lokalne samouprave u kojoj on živi.

    Inače, kada je reč o eventualnom povećanju cene elektricne energije u EPS podsećaju da o tome odluku donosi Agencija za energetiku Srbije.

    U toj agenciji za Tanjug kažu da im do sada nije stigao nikakav zahtev za promenu cena električne energije.

    Prodaja električne energije ove godine nije promenjena u odnosu na isti period 2019, a ako se posmatraju samo domaćinstva potrošnja je uvećana za oko jedan odsto, kažu u EPS-u.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]