Srbija

Neznatno povećana potrošnja struje u domaćinstvima

Izvor: 
Tanjug Pon, 14/12/2020 - 12:09

Prodaja električne energije ove godine nije promenjena u odnosu na isti period 2019, a ako se posmatraju samo domaćinstva potrošnja je uvećana za oko jedan odsto, kažu u EPS-u.

Što se tiče potrošnje u privredi, prema podacima EPS Distribucije, isporuka struje u kategorijama niski napon, široka potrošnja - ostala komercijalna potrošnja, javna i zajednička potrošnja i javno osvetljenje u prvih 10 meseci ove godine manja je za 7,03 odsto nego u istom periodu 2019.

Takođe, isporuka na srednjem naponu smanjena je za 0,95 odsto, rečeno je Tanjugu u EPS-u.

U EPS-u ističu da su građani pokazali veliku odgovornost pogotovu u ovom teškom periodu izazvanom pandemijom korona virusa i da većina na vreme izmiruje svoje obaveze.

Više od 60 odsto kupaca iz kategorije domaćinstva koristi popust od pet odsto na redovno plaćanje jer izmiruje svoja dugovanja u predviđenim rokovima, a više od 75 odsto svoja dugovanja izmiri sa malim zakašnjenjem.

Posle smanjenja broja korisnika popusta u martu i aprilu, broj kupaca koji su iskoristili ovo pravo veći je nego u istim mesecima prethodne godine, navode u EPS-u.

Podsećaju da su izašli u susret kupcima i omogućili da račune za mart, april i maj plate do 30. juna bez obračuna kamate i uz zadržavanje mogućnosti da ostvare popust od pet odsto.

Takođe, svim domaćinstvima, koji svoje obaveze izmiruju u celosti i u roku dospeća računa, EPS pruža pogodnost u vidu popusta od pet odsto koji se obračunava i prikazuje u narednom računu za električnu energiju.

Na osnovu statusa energetski ugroženog kupca prema poslednjim podacima, pravo na umanjenje računa za struju tom osnovu imalo je 71.014 kupaca u Srbiji, a iskoristilo ga je 70.725 njih.

Na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, domaćinstva koja ispunjavaju uslove imaju pravo na određenu količinu besplatne energije, odnosno umanjenje računa, a status energetski ugroženog kupca određuje nadležni organ jedinice lokalne samouprave u kojoj on živi.

Inače, kada je reč o eventualnom povećanju cene elektricne energije u EPS podsećaju da o tome odluku donosi Agencija za energetiku Srbije.

U toj agenciji za Tanjug kažu da im do sada nije stigao nikakav zahtev za promenu cena električne energije.


MarketingNajnovije vesti