Foto: Pixabay
Srbija

Obnovljena avio-linija između Beograda i Pekinga, Vučić: Srbija prva u regionu ima direktan let za Kinu

Izvor: 
RTS/Tanjug Sub, 16/07/2022 - 09:19Posle gotovo četiri godine ponovo je uspostavljena avio-linija između Beograda i Pekinga. Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da Srbija prva u regionu ima direktan let za Kinu, kao i da će i "Er Srbija" uspostaviti direktne letove do Pekinga od septembra ili oktobra. Avion "Er Srbije" koji će leteti za Kinu nosiće ime po Mihajlu Pupinu, istakao je Vučić. 

Kineska avio-kompanija "Hajnan erlajns" uspostavila je direktnu liniju između glavnih gradova dveju zemalja.

"Bez karantina za putnike koji dolaze iz Kine"

Predsednik Vučić rekao je da za ulazak u Srbiju nije predviđen karantin ni za putnike koji dolaze iz Kine, niti bilo koje druge zemlje.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje da li će, s obzirom da postoji obavezan karantin u Kini za sve putnike koji ulaze u ovu zemlju, karantin biti uveden i za putnike koji dolaze iz Kine.

"Nadam se da uskoro neće biti problema ni sa odlaskom u Kinu. Kina je dispciplinovana i odgovorna zemlja. Verujem da će se rešiti i to pitanje", rekao je Vučić.

Istakao je da će nam iz Kine doći najmanje kovida, jer je Kina najdisciplinovanija. 

Prvi avion "Erbas 330" na liniji Peking–Beograd, nakon 11 sati leta, sleteo je jutros oko 8 sati na aerodrom "Nikola Tesla", a u njemu je bio 131 putnik. Među njima i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Avion je svečano dočekan vodenim šmrkovima. Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da Srbija prva u regionu ima direktan let za Kinu.

Najavio je da će i "Er Srbija" uspostaviti direktne letove do Pekinga od septembra ili oktobra.

"Ovo su velike stvari, stigao je 'Hajnanov' avion A330-300, nešto manji će biti biti avion 'Er Srbije' od septembra ili oktobra A330-200, sa 258 sedišta. I kupićemo još jedan A330 i mogu da najavim još jednu liniju za Čikago. Spajaćemo Zapad i Istok i letećemo svuda i to u regionu samo iz Beograda", rekao je Vučić.

Naglasio je i da će avion "Er Srbije" za Kinu nositi ime po našem naučniku Mihajlu Pupinu.

Istakao je da su naše veze sa Kinom istinski iskrene i prijateljske i da se i dalje razvijaju.

"Očekujemo da ćemo do kraja godine da potpišemo i sporazum o slobodnoj trgovini čime će biti otvoren prostor za unapređenje saradnje", poručio je Vučić. 

Predviđeno je da avioni na relaciji Beograd–Peking saobraćaju jednom nedeljno i to subotom. Avioni iz Pekinga će na beogradski aerodrom stizati u 8 sati ujutru, a u 15 sati su predviđeni letovi iz Beograda za Peking.

Linija između Beograda i Pekinga bila je obnovljena 2017. godine, ali su letovi obustavljeni krajem 2018. godine.
MarketingNajnovije vesti