• Od 23. oktobra kreće peticija za doživotni zatvor za ubice dece

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Potpise za uvođenje doživotne kazne zatvora za ubice dece Fondacija „Tijana Jurić“ počeće da prikuplja 23. oktobra širom Srbije.

    Kako kaže osnivač fondacije Igor Jurić, to je jednostavno potreba naše države.

    Za promenu zakona je neophodno 30.000 potpisa, ali naš cilj 500.000, jer želim da pokažem Vladi da je to nešto što žele roditelji u našoj zemljiSetite se Tijane, Anđeline, Milice… Neko će reći da u jednoj evropskoj zemlji postoji uslovni otpust, ali tamo je statistika bolja nego kod nas. To je potreba naše zemlje, da se ti ljudi odstrane zauvek, jer se takva stravična ubistva dešavaju iz dana u dan„, dodao je on.

    Kako kaže, Srbija će usvojiti doživotnu kaznu onda kada bude shvatila koliko dece strada od mnogobrojnih psihopata i zločinaca koji slobodno šetaju, a pritom su većina povratnici.

    – Ja se nadam da na to nećemo dugo čekati, jer je svaki dan nova šansa za nekog novog Rajkovića, Đurića… Država će usvojiti kaznu doživotnog zatvora pod uslovom da svi, kao društvo, istrajemo ujedinjeni u toj ideji, ako budemo insistirali na tome da zaštitimo decu, pravno i kroz sistem – smatra Jurić.

    Fondacija „Tijana Jurić“ u petak 15. septembra organizuje u Subotici drugu po redu konferenciju o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost„. Fokus će biti na aktuelnoj problematici na polju bezbednosti dece, kakva su digitalno nasilje, nestala lica, i najteža krivična dela počinjena nad decom.

    – Konferencija je osmišljena tako da se ne bavimo onim činjenicama koje su stručnoj javnosti već poznate, već stremimo ka tome da predavači iznesu nove informacije do kojih su u prethodnih godinu dana, koliko je prošlo od prve konferencije, došli radom u svojoj praksi. U poslednjih godinu dana smo uspeli da problem digitalnog nasilja nad decom dovedemo na nivo svakodnevne teme o kojoj se priča u školama, u medijima, na društvenim mrežama. Tome se sada posvećuje mnogo pažnje, što je zaista važno i dobro za decu, ali i društvo u celini, za kolektivnu svest. Ohrabruje i činjenica da je Vlada Srbije usvojila Strategiju za suzbijanje trgovine ljudima, ozbiljnog krivičnog dela u kojoj su, u najvećem broju, žrtve deca. Međutim, smrtnost dece je i dalje velika, pogotovo kada se radi o porodičnom i vršnjačkom nasilju, i to je nešto na čemu treba raditi i što treba sprečiti – objašnjava Jurić.

    On dodaje da mnoge stvari ne treba da izmišljamo, već da dobra, već primenjena iskustva drugih zemalja, prenesemo kod nas.

    – Samim tim što su neke zemlje razvijenije i bogatije od nas, veća je i šansa da neke opasnosti u te zemlje stignu pre nego u Srbiju. Želim da to „kašnjenje“ iskoristimo, da to bude naša prednost. Da dobro preuzmemo, a da se za loše pripremimo, i da budemo spremni u velikoj meri ako loše stvari i opasnosti stignu i do naše dece.

    Potpise za uvođenje doživotne kazne zatvora za ubice dece Fondacija „Tijana Jurić“ počeće da prikuplja 23. oktobra širom Srbije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]