Novac Foto: PickPik
Srbija

Od početka godine zaplenjeno 1,2 miliona evra

Izvor: 
Tanjug Sre, 03/06/2020 - 11:58Od početka godina srpski carinici zaplenili su više od 1.200.000 evra koje su krijumčari pokušali da prenesu preko teritorije naše zemlje, kažu za Tanjug u Upravi carine. 

Poslednji veliki slučaj zaplene bio je na graničnom prelazu Špiljani sa Crnom Gorom gde je otkriveno više od pola miliona evra sakrivenih u šupljinama automobila turskog državljanina. Pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa Uprave carina Rade Knežević navodi da je u poslednjih sedam godina zapljenjeno preko 25 miliona evra koje su krijumčari pokušali da prenesu kroz Srbiju.

"U toku ove godine već smo na cifri od preko milion i 200 hiljada evra. Poslednjih par meseci imali smo značajne zaplene. Najznačajnija je na graničnom prelazu Špiljani gde smo otkrili preko 500.000 evra, i na graničnom prelazu Batrovci, gde smo otkrili preko 300.000 hiljada engleskih funti", ukazuje Knežević.

U svim slučajevima do sada novac se uglavnom zauvek oduzima, a sledi i novčana kazna za prekršioce, dodaje Knežević.

Na graničnom prelazu Špiljani, turski državljanin koji je pokušao da prokrijumčari preko 500.000 evra, završio je na kraju u zatvoru.

Jedan od razloga zašto se pokušava krijumčarenje novca, kaže, može biti i pranje para kako bi se sakrilo poreklo novca.

"Novac se krijumčari da bi se sakrilo poreklo, uglavnom to rade kriminalne bande i to je novac iz kriminalnih aktivnosti", objašnjava Knežević i napominje da može biti opasna krajnja namena tog novca.

Krijumčarene pare mogu biti iskorišćene za finansiranje terorizma ili druge kriminalne aktivnosti.

"Tu onda stupaju na snagu neke naše nove aktivnosti koje se vezuju za međunarodnu razmenu informacija. Obaveštavamo sve druge države za koje je taj slučaj bitan, razmenjujemo informacije i oni dalje vrše svoje istrage".

Knežević kaže da je preko 95 posto otkrivenih pokušaja krijumčarenja rezultat rada carinskih službenika koji procenjuju ponašanje svakog putnika koji prelazi granicu.

"Govor tela govori sve", ističe Knežević navodeći da na osnovu "profilisanja" carinik odlučuje da li će se obaviti detaljan pretres vozila.

Kada je reč o turskom državljaninu, u njegovom luksuznom automobilu pronađeno je 500.000 evra u apoenima od 50, 20 i 10 evra.

Svaka šupljina na tom automobilu je bila ispunjena novcem, dodaje Knežević navodeći da je zahvaljujući dokazima koje su obezbedili carinici, tužilaštvo odmah moglo da "obezbedi boravak u zatvoru" za tog krijumčara.

Inače, sav novac koji se oduzme na granici ali i novčane kazne od prekršaja, direktno se sliva u državnu kasu.
MarketingNajnovije vesti