• Okrugli sto „Neophodnost reforme poreskog sistema“: Siva ekonomija visoko organizovani državni kriminal

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Siva ekonomija u Srbiji je visoko organizovani državni kriminal, koji pokrivaju Poreska uprava, Ministarstvo finansija i vrh države, rečeno je danas tokom Okruglog stola „Neophodnost reforme poreskog sistema“.

    Ekonomski stručnjak i vlasnik knjigovodstvene agencije Dragan Radović je izjavio da država omogućava da se pored Carine prošvercuje roba vredna pet milijardi evra i da cigarete vredne 300 miliona evra stignu na crno tržište.

    Strane kompanije su kupile domaće pivare, ali neke navodno rade sa samo 35 do 40 odsto kapaciteta, naveo je Radović, uz tvrdnju da na crno tržište dospeva trećina proizvodnje piva.

    Kineske radnje i buvlje pijace niko ne kontroliše, niti se iko pita odakle ta roba stiže, dok iz Elektroprivrede Srbije nestaje 20 do 25 odsto struje, što je skoro dvogodišnja proizvodnja hidrocentrale Đerdap, rekao je Radović.

    Ekonomista Predrag Mitrović je ocenio da je od 2000. godine „počinjen genocid nad privredom, državom i narodom Srbije“ i da se radi o „periodu okupacije, sa kolonijalnom upravom“.

    Država Srbija sprovodi politiku ulaganja u strane investitore, a efekte toga niko ne sme da pomene, izjavio je Mitrović, uz tvrdnju da se iz Srbije godišnje „isisa“ oko 4,5 milijardi evra.

    Živimo u državi bogatoj resursima, ali sposobni ljudi nisu na pozicijama odlučivanja, rekao je Mitrović i konstatovao da ne može jedan čovek da svakog dana prima ogroman broj informacija, obrađuje ih i dolazi do pravih rešenja.

    Kada bi sprečili pljačku i malverzacije i ukoliko bi zakon važio za sve, postojao bi red i država bi mogla da stane na noge, izjavio je Mitrović.

    Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji 571 dokument sa nazivom „Strategija“, ali nema krovne stategije, niti vizije kako zemlja teba da izgleda za pet, 10 ili 50 godina.

    Imamo obilje nelogičnih i neprimenljivih zakona. Uz takve zakone i nepostojanje logike, nije čudo da se formiraju kriminalne grupe, konstatovao je Mitrović.

    Srbija je urušena i pokidana zemlja, u kojoj niko nikome ne veruje, a rezultat toga će plaćati naša deca. Njima ćemo ostaviti mnogo manje nego što smo nasledili od prethodne generacije, a uz to i nejasnu viziju države, izjavio je Mitrović, uz ocenu da u Srbiji nema pravde, niti uzajamnog poštovanja.

    Prošlogodišnji budžetski deficit veći od četiri milijarde evra će platiti privreda. Zato država ima obavezu da čuje privrednike i ne sme biti privilegovanih što se tiče fiskalnih zahvatanja, jer zakon mora da važi za sve, rekao je Mitrović.

    Ekonomista Ivan Pajović je izneo podatak da skoro 99 odsto privrednih subjekata u Srbiji čine mikro, mala i srednja preduzeća, koja su odgovorna za dve trećine ukupnog prometa, ali je naveo da država prema njima, što se tiče poreza, ima drugačiji odnos nego prema velikim firmama, posebno stranim.

    Porezima se država okomila na mikro, mala i srednja preduzeća i na građane, uz više od 250 parafiskalnih nameta, izjavio je Pajović.

    Prema njegovim rečima, država se plaši odlaska iz Srbije stranih preduzeća, mada ona svoje bilanse prikazuju mnogo nižim, čak i negativim.

    Vladimir Savić iz grupe Preduzetnici Zapadnog Balkana je izjavio da je u ovogodišnjem državnom budžetu 80 miliona evra predviđeno za subvencije stranim investitorima, a za mala i srednja preduzeća gotovo ništa.

    Teško je razumeti da strane kompanije dolaze u Srbiju i, uprkos svim olakšicama, 10 godina beleže gubitke, ali zaštićene su politički, rekao je Savić.

    Za proteklih osam godina je Srbija ostvarila ukupni rast bruto domaćeg proizvoda od 13,6 odsto, što je u proseku 1,7 odsto godišnje, naveo je Savić, uz ocenu: To nije privredni rast.

    Savić je izjavio da se od 100 najvećih tendera u Srbiji, čija je prosećna vrednost sedam miliona evra, na 65 javio samo po jedan ponuđač.

    To ukazue na korupciju, da je tender namešten, a država to već 20 godina ni ne pokušava da sankcioniše, rekao je Savić.

    Predsednika udruženja Računovodstvena komora Srbije Snežana Mitrović je izjavila da je Poreska uprava kičmeni stub države, ali da je broj njenih filijala smanjen sa 176 na 37, „zbog čega neko treba da odgovara“.

    To je umanjilo funkciju Poreske uprave, a država joj mora pomoći da pokrije celu teritoriju Srbije i bude pravična, reka je Snežana Mitrović, uz ocenu da je za poštene poreske obveznike najveća kazna sivo tržište.

    Javni interes Srbije je da poreska politika bude stimulativna, što sada nije za sve, konstatovala je Snežana Mitrović.

     

    Siva ekonomija u Srbiji je visoko organizovani državni kriminal, koji pokrivaju Poreska uprava, Ministarstvo finansija i vrh države, rečeno je danas tokom Okruglog stola „Neophodnost reforme poreskog sistema“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]