• Opozicija želi fer i slobodne izbore 2022, u suprotnom sledi novi bojkot

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Najava predsednika Vučiča da će nova Vlada trajati samo godinu i po dana, potvrda je da je bojkot uspeo, a da je budući saziv parlamenta samo farsa, poručuju opozicione partije koje na izbore nisu izašle. Iako tvrde da su spremne da, uz pomoć EU, sa naprednjacima sednu za isti sto i pregovaraju o izbornim uslovima, ne isključuju ni mogućnost novog bojkota, piše N1.

    Srbija je u dubokoj političkoj krizi i jedino rešenje su novi izbori, tako u opoziciji tumače najavu predsednika da je nova Vlada u startu oročena i da će građani na birališta već za godinu i po dana, u aprilu 2022. godine. Do tada na stolu je samo jedna tema – fer i pošteni izborni uslovi.

    „Mi nastavljamo sa našim planom, sa svim našim partnerima definisaćemo jasne zahteve za fer i poštene izbore i sa njima ćemo izaći u javnost kada završimo dogovore sa svim protivnicima Vučićevog režima“, poručuje predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

    „Ti zahtevi će biti osnov za pregovore pod pokroviteljstvom EU koji će obezbediti slobodan RTS i glasanje bez ucena i pritisaka. U isto vreme dogovaramo i saradnju vezanu za regrutaciju i edukaciju kontrolora koji će sačuvati svaki glas na tim slobodnim izborima“, objašnjava Đilas.

    Dijalog uz učešće Brisela jeste način kako da se stigne do boljih izbornih uslova, ali bojkot ostaje mogućnost i za neke naredne izbore, ukoliko vlast ne bude spremna na suštinske promene. Do tada, opozicija ne treba da se deli na više kolona, poručuje potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš.

    „Mi mislimo da je idelano da opozicija uradi maskimalno u pripremi tih izbora, formirajući zajednički opozicioni front, kako bi pre svega postigla, koliko-toliko, regularni, a ne kao ovi koje smo bojkotovali. Spremni smo da na tome sarađujemo, a onda za izlazak na te izbore videćemo kako se sabiramo, ali pre toga da vidimo šta imamo da sabiramo“, kaže Ponoš.

    Uz dijalog o izbornim uslovima, Radmila Vasić iz Dveri predlaže i formiranje ekspertske vlade, koja bi bila odgovorna za organizaciju i sprovođenje slobodnih izbora.

    „Što se tiče Dveri, mi očekujemo da se pre nekih izbora formira vlada stručnjaka, koja će omogućiti da se obezbedi sloboda medija, da se zabrani funkcionerska kampanja i da se zabrani pritisak na birače, da mogu slobodno da biraju“, kaže Vasić.

    Pored toga da slobodno biraju bitno je i da znaju za koju ideju glasaju, ali i za koje ljude, zbog čega je inicijativa „Ne davimo Beograd“ uputila predlog opozicionim strankama da traže razdvajanje predsedničkih, parlamentarnih i gradskih izbora.

    „Jedan od zahteva da se izbori razdvoje, da nosilac na lokalnim izborima ne može da bude Aleksandar Vučić, jer na njima ne učestvuje i borićemo se za uslove koje smo obećali pre nego što smo se odlučili za bojkot. Za nas je bitnije kakvi su izbori, a ne kada su“, kaže Dobrica Veselinović iz „Ne davimo Beograd“.

    Da opozicija ne sme da dozvoli izbore na svim nivoima u istom danu, smatra i analitičar Cvijetin Milivojević.

    „Zašto Vučić spaja sve? Pa da bi pobedio jednim udarcem, on pobeđuje na svoje ime. Vi nemate regularne izbore ako su poklopljeni imenom Vučića, ako imate dominaciju u svim medijima, ako imate propagandu koja zastrašuje, diskredituje i linčuje svako javno mišljenje“, upozorava Milivojević.

    Da stignu do regularnih izbora opozicione partije imaju godinu i po dana, a ukoliko u tome ne uspeju, poručuju, sledi novi bojkot.

    Najava predsednika Vučiča da će nova Vlada trajati samo godinu i po dana, potvrda je da je bojkot uspeo, a da je budući saziv parlamenta samo farsa, poručuju opozicione partije koje na izbore nisu izašle. Iako tvrde da su spremne da, uz pomoć EU, sa naprednjacima sednu za isti sto i pregovaraju o izbornim uslovima, ne isključuju ni mogućnost novog bojkota.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]