• Osmaci polažu test iz maternjeg jezika

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Đaci danas polažu test iz maternjeg jezika, sutra iz matematike a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, jer je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.

    Mala matura se ove godine polaže u nešto drugačijim okolnostima, zbog nedavnih mnogobrojnih dojava o bombama, zbog čega su pojačane mere bezbednosti.

    Direktor beogradske osnovne škole „Kneginja Milica“ Darko Eger je pojasnio je za N1 da su iz bezbednosnih razloga, zbog serije lažnih dojava o bombama, škole grupisane za polaganje testova pa tako npr. i učenici ove škole danas polažu test iz maternjeg jezika u školi „Branko Radičević“. Isti raspored za polaganje testova po školama važiće za utorak i sredu.

    „Policija je već juče preuzela objekte koje treba da štiti, tako da su i pre nego što smo došli objekti štićeni 24 časa. Kontradiverzioni pregledi su urađeni u toku jučerašnjeg dana i nakon toga je MUP preuzeo kontrolu objekata“, kaže Eger.

    Kad je reč o pregledanju testova, Eger objašnjava da se svi testovi skeniraju i biće dostupni pregledačima.

    „S tim da kad je zatvoreni tip testova softer pregleda automatski, a kad je otvoreni tip to moraju pregledači. Svako od njih ima svoju šifru, tako da može da pregleda testove i od kuće“, izjavio je Eger.

    Preliminarni rezultati testa biće objavljeni u petak 1. jula, a istog dana učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi. Nakon toga, 5. jula biće objavljeni konačni rezultati.

    I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula 2022. godine, a roditelji će 13. jula 2022. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

    Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala. Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis, piše RTS.

     

    Đaci danas polažu test iz maternjeg jezika, sutra iz matematike a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, jer je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija