• Patrijarh Porfirije: Ne sprečavati versku nastavu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Patrijarh Porfirije poručio je da roditelje i decu ne treba sprečavati ako imaju potrebu za verskom nastavom.

     

    On je istakao da se skoro svi ciljevi u Zakonu o obrazovanju koji se sažimaju kroz razne predmete rekapituliraju u verskoj nastavi, a to su sticanje znanja, čuvanje i razvijanje identiteta i razvijanje moralnog kvaliteta među mlađim naraštajima, navodi se u saopštenju SPC.
    Patrijarh je prosvetnim radnicima poručio da predstavljajući informacije iz pojedinih naučnih oblasti treba da se trude da kod dece razvijaju i vrlinu, kako bi ta znanja mogla da budu dobra za njih, a samim tim i za zajednicu u kojoj žive.
    On je poručio da je obrazovanje najvažnije polje, a da je najveća investicija i dar koji roditelji mogu da poklone svojoj deci njihova međusobna ljubav.
     
    Patrijarh je rekao da u verskoj nastavi, otkako je uvedena, postoje nedostaci koji se odnose na status veroučitelja u školama, o čemu su počeli razgovori sa resornim ministarstvom sa ciljem da se njihov status izjednači sa statusom svih drugih nastavnika.
     
    Možda ne postoji nijedna druga profesija u našem društvu koja trpi tu vrstu diskriminacije, a nadam se da će taj problem uskoro biti rešen. To vidim i kao svoju ličnu moralnu obavezu, jer su mnogi veroučitelji bili moji studenti„, kazao je patrijarh.
     
     
    Patrijarh podelio zahvalnice
     
     
    Patrijarh je uručio zahvalnice direktorki Pete beogradske gimnazije Borki Popović za nesebičnu ljubav i podršku koju je pružila verskoj nastavi, veroučiteljima i učenicima u toj školi, direktoru Zemunske gimnazije Milošu Bjelanoviću za pokazanu ljuba prema crkvi i doprinosu realizaciji verske nastave, direktoru Osnovne škole „Nikola Tesla“ u Rakovici Stanislavu Stavuljeviću, koji je svojim učešćem u životu crkve pružio primer i ohrabrenje za sve đake i roditelje, što je rezultiralo najvećim odzivom đaka za versku nastavu na teritoriji Beograda.
     
    Zahvalnice su primili i veroučitelj Vuk Jovanović za doprinos u unapređenju verske nastave, veroučitelj Velibor Martinović za izuzetan doprinos u verskoj nastavi i veroučitelj u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“  Nemanja Protić za pokazan trud u verskoj nastavi.
     
    Zahvalnicu za doprinos u izveštavanju o položaju i ulozi verske nastave u srpskom društvu i obrazovnom sistemu dobila je novinarka Informativne agencije Sputnjik Senka Miloš.
     

    Patrijarh Porfirije poručio je da roditelje i decu ne treba sprečavati ako imaju potrebu za verskom nastavom.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija