Koronavirus test Foto: pexels
Srbija

PCR test u Srbiji 9.000 dinara, u drugim zemljama Evrope od 40 do 170 evra

Izvor: 
Demostat Ned, 07/03/2021 - 16:53

Privatne laboratorije u našoj zemlji ne mogu da rade PCR testove, a na sopstveni zahtev on može da se uradi na Institutu Torlak u Beogradu ili u gradskim zavodima za javno zdravlje u gradovima širom zemlje.

 

Do 1. januara test je koštao 6.000, međutim, od početka godine poskupeo je na 9.000 dinara što je više od onoga koliko isti test naplaćuju zemlje u okruženju poput Severne Makedonije gde je 40 evra ili na primer u Francuskoj gde je besplatan u državnim institucijama, ali i jeftiniji nego u većini zemalja Zapadne Evrope, piše Demostat.
 
Rađenje PCR testa u Srbiji strane državljane košta 18.000 dinara ili nešto više od 150 evra, dok je za građane Srbije upola jeftiniji. I dok je u Srbiji cena PCR testa negde u "zlatnoj sredini" kada se gleda ostatak Evrope, ono gde odudaramo jeste što za razliku od nas u većini drugih zemalja ova vrsta testa može da se radi i u privatnim laboratorijama.
 
U Sloveniji PCR može da se uradi za 68 evra, ali cene u privatnim laboratorijama idu i do 100 evra. U Hrvatskoj se ova vrsta testa plaća 700 kuna ili nešto više od 90 evra u državnim ustanovama, dok je u privatnim laboratorijama 150 kuna skuplje, nekih 110 evra.
 
U privatnim laboratorijama PCR test u Crnoj Gori košta 80 evra, dok su cene u BiH kreću od 54 do 58 evra. Najjeftiniji PCR testovi su u Severnoj Makedoniji - nekih 40 do 42 evra koliko je običan PCR test u privatnim laboratorijama ili 85 evra koliko košta ultrabrzi PCR test.
 
U Velikoj Britaniji za one sa simptomima moguće je u državnim institucijama, kao uostalom i kod nas, uraditi besplatan PCR test. Ti testovi ne smeju da se koriste za putovanja, a za one koji to urade od februara su uvedene i kazne. Oni koji nemaju simptome i takav test im treba zbog posla, putovanja ili nečeg drugog mogu da ga urade u privatnim laboratorijama, a cene variraju od 99 do 150 funti, a u proseku su nekih 120 funti a rezultati se dobijaju narednog dana.
 
Besplatan PCR test u Norveškoj može da se uradi na granici, jer svakog ko ulazi u zemlju Norvežani besplatno testiraju. Međutim, kada se rade u privatnim laboratorijama test košta 1.000 kruna, što je nekih 100 evra. U većini evropskih zemalja moguće je uraditi PCR test u privatnim laboratorijama tako je i u Austriji u kojoj su cene od 60 evra naviše, ali je najčešće cena oko 100 evra.
 
Testovi u Francuskoj mogu da se urade i u privatnim laboratorijama, iako je u većini testiranje besplatno, postoje laboratorije koje naplaćuju test 54 evra ili više do 70 evra, ali oni koji to plate, a imaju zdravstveno osiguranje u ovoj zemlji, mogu da očekuju od države da će im taj novac refundirati.
 
U Španiji su testovi besplatni za one sa ozbiljnim simptomima, poput onog u Britaniji, ali su tokom prošle godine testovi u privatnim laboratorijama koštali od 100 evra pa čak i do 180 evra, zbog čega je država reagovala i tražila smanjenje cena.
 
Od avgusta prošle godine svako ko dolazi u Nemačku iz zemalja koje su označene u tom trenutku kao rizične kada se radi o virusu, obavezan je da uradi PCR test i ti testovi se ne naplaćuju. I kod njih su za one sa simptomima, ali i za ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, testovi besplatni, dok drugi plaćaju od 100 do 170 evra u zavisnosti od laboratorije ali i toga da li je u cenu uračunat savet lekara.
 
U Italiji je procedura drugačija od regiona do regiona, u većini slučajeva Italijani besplatan PCR test mogu da urade ukoliko imaju uput lekara, negde naplaćuju svima, a ukoliko je test pozitivan onda vraćaju novac. U privatnim laboratorijama testovi se naplaćuju, a cene idu do 100 evra. Od 90 do 100 evra najčešća je cena PCR testa i u Mađarskoj.
 MarketingNajnovije vesti