Hleb rezani Foto rprata (flickr)
Srbija

Pekari čekaju da cena pšenice padne i - novu količinu subvencionisanog brašna

Izvor: 
FoNet Čet, 06/01/2022 - 09:10Očekujemo da u aprilu ili maju dođe do prekretnice na svetskom tržištu i da cena pšenice počne da se "vraća u normalu", a takođe verujemo da će ove godine u našoj zemlji pšenica izuzetno dobro roditi, pa bi njena cena trebalo da padne između maja i žetve, rekao je za FoNet predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.

Komentarišući cenu hleba, Pralica je istakao da su pekari iz Robnih rezervi tokom decembra dobili prvi deo dogovorene podrške, kada im je omogućeno da kupe brašno iz Robnih rezervi po subvencionisanoj ceni od 33 dinara za kilogram sa PDV.

"Radi se o količini od oko 30.000 tona pšenice, odnosno 20.000 tona brašna, što je dovoljno za tri meseca proizvodnje hleba od brašna tipa 500 po ceni do 46 dinara", rekao je Pralica i naglasio da pekari očekuju "drugu turu" podrške u februaru.

"Nadamo se da će podrška biti slične količine, kako bi mogli da ‘pokrijemo’ drugu polovinu februara, mart i april do 15. maja, dokle traje Uredba o maksimalnoj maloprodajnoj ceni hleba od brašna tipa 500", kaže Pralica.

Dodaje da će se, po svoj prilici, više pekara prijaviti u "drugoj turi" podrške, jer su mnogi bili "skeptični" pa nisu aplicirali u novembru, ali da su počeli da se javljaju kada su videli da je država svima izašla u susret.

"U svakom slučaju, hleba po ceni do 46 dinara ima dovoljno, a tržište je gotovo stoprocentno pokriveno", zaključio je Pralica.

Vlada Srbije je Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 usvojila 9. novembra, i tako ograničila maloprodajnu cenu hleba od brašna tog tipa na najviše 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja.
MarketingNajnovije vesti