Foto: Privredna komora Srbije
Srbija

PKS pozvala poslodavce da se prijave za dualno obrazovanje

Izvor: 
RTV/Tanjug Pon, 27/09/2021 - 19:35Poslodavci koji u narednoj školskoj godini žele da se uključe u model dualnog obrazovanja u Srbiji od danas mogu da se prijave putem specijalizovanog veb portala Privredne komore Srbije (PKS) http://portal.dualnoobrazovanje.rs, saopštila je Privredna komora.

Navodi se da je poziv otvoren do 30. novembra, a svi zainteresovani mogu na portalu da kreiraju profil kompanije i na jednostavan način podnesu prijavu.

PKS je najavila da se od sledeće školske 2022/2023. godine u ponudi po dualnom modelu očekuje i sedam novih profila: elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda.

Đaci koji žele da se školuju po dualnom modelu moći će da biraju ukupno 59 obrazovnih profila.

"Po dualnom modelu u Srbiji se trenutno školuje 8.000 učenika u 150 škola i u oko 700 kompanija. Prema poslednjim raspoloživim podacima, dualno obrazovanje u Srbiji čini pet procenata celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja. Najatraktivniji su profili bravar-zavarivač, tehničar mehatronike, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina i modni krojač, a među pionirima dualnog obrazovanja u Srbiji izdvajaju se kompanije Tifani, Merkator S, Agromehanika, Inmold, Energotehnika Južna Bačka i Elektromontaža Kraljevo", rekla je rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS-a Mirjana Kovačević.

Napomenula je da je dualno obrazovanje model srednjeg stručnog obrazovanja tokom koga se znanje stiče u školi a praktično u odabranoj kompaniji, u nekim slučajevima već od prve godine školovanja.

Kovačevićeva je rekla da prilikom prijavljivanja za dualno obrazovanje poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju.

Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije do 15. decembra, elektronskim putem na mejl: [email protected] ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd.

Sve prijave koje sadrže potpunu dokumentaciju biće objedinjene u Plan potreba privrede koji PKS dostavlja Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Konačnu odluku o strukturi upisa i odobrenim dualnim profilima doneće MPNTR objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2022. godine, navodi se u saopštenju PKS.

 
MarketingNajnovije vesti