kompjuter pixabay
Srbija

Počelo podnošenje zahteva bankama za olakšice

Izvor: 
Tanjug Sre, 16/12/2020 - 12:24

Građani i preduzeća već mogu da se prijavljuju za mere, odnosno olakšice u servisiranju finansijskih obaveza koje su uvedene nedavnim odlukama Narodne banke Srbije.

Izvršni odbor NBS je usvojio Odluke o privremenim merama za banke u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u uslovima pandemije kovid-19 i o privremenim merama za davaoce finansijskog lizinga.

Njima su propisane mere i aktivnosti koje su banke i davaoci finansijskog lizinga dužni da primene u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom, što podrazumeva blagovremeno identifikovanje potencijalnih poteškoća kod dužnika i preduzimanje odgovarajućih koraka.

Banke i davaoci lizinga su obavezni da najkasnije do 22. decembra na svojoj internet prezentaciji i u svojim poslovnicama objave obaveštenje kojim se dužnici informišu o mogućnostima podnošenja zahteva za dobijanje olakšica, kao i o uslovima koje dužnik da ispunjava.

Dužnici koji ispunjavaju propisane uslove, zahtev za dobijanje olakšica banci ili davaocu finansijskog lizinga mogu podneti elektronskim putem ili poštom, kao i u poslovnim prostorijama do 30. aprila sledeće godine.

Zbog trenutne epidemiološke situaciju dužnicima se ipak savetuje da zahteve podnose elektronskim putem.

Najnoviji paket mera NBS, za razliku od prva dva moratorijuma, nije namenjen svima već samo onima koji nisu u stanju da izmiruju svoje finansijske obaveze.
MarketingNajnovije vesti