• Pod kakvim uslovima će biti organizovane đačke ekskurzije?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja. Ipak, maturanti će, ukoliko su imali predviđene ekskurzije u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji ili u Republici Srpskoj.

    Aleksandar Seničić, direktor Jute, naveo je da je ove godine zbog epidemije koronavirusa otkazano oko milion i dvesta hiljada noćenja u domenu đačkog turizma, ekskurzija i rekreativnih nastava.

    „Novac je uglavnom prebačen hotelijerima i svi imamo problem i jedva čekamo da nešto radimo, ali ne pod uslovima koji ne bi bili sigurni“, rekao je Seničić, gostujući u Beogradskloj hronici.

    Maturanti ove godine neće moći na ekskurzije u inostranstvo, a oni koji su planirali mogu da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji ili Republici Srpskoj.

    Na pitanje šta će biti sa onima koji su platili ekskurzije, Seničić kaže da postoji mogućnost da se one realizuju do kraja avgusta i da ima interesovanja.

    „Imamo dosta grupa gde su roditelji platili, škole nisu prebacile baš sva sredstva,  zaustavili su u nekom trenutku, pa će tu biti skraćenja programa. U dogovoru sa školom, agencijom, škole će to realizovati“, rekao je Seničić.

    Ministar prosvete nedavno je rekao da će postojati mogućnost da se čak vrati, refundira neki novac, ali pod određenim uslovima.

    „Mi imamo uredbu koja je to regulisala. Ti uslovi, kada je reč o roditeljima, nisu tako sjajni, morali bi da čekaju kao i ostali turisti do kraja 1. januara 2022. godine“, objasnio je Seničić.

    Taj rok, kaže Seničić, pokušaćemo da pomerimo koliko je to moguće za završne razrede srednjih škola.

    „Recimo, đaci koji će ove godine upisati četvrtu godinu, s obzirom na to da imamo uredbu o zamenskim putovanjima, škola putovanje ugovara sa istim organizatorom i od novca od kojeg prihoduje, u stvari vraća novac roditeljima koji su uplatili. Nadamo se da bi do kraja ove godine mogle da se izmire te obaveze“, rekao je Seničić.

    Prema njegovim rečima, to je jedan od modela, a najbolje bi bilo da se Savet škole, direktori i agencija dogovore.  

    Prva grupa rekreativaca kreće na put

    Seničić je rekao da ovih dana kreću prve grupe učenika na rekreativnu nastavu i da su objekti u kojima će boraviti provereni, dezinfikovani i sertifikovani.

    Deca u autobusima moraju da nose maske, da imaju sredstva za dezinfekciju ruku, na određena vrata će ulaziti, a na određena izlaziti. 

    Sobe koje su imale 10 kreveta, sada će biti smanjene na šest, rekao je Seničić i dodao da će sve to kontrolisati nadležne službe. 

    Konobari će služiti obroke, a deca će sedeti na većem razmaku.  

    U svakom objektu biće i lekari koji će voditi računa o deci, rekao je Seničić.

    Agencije su ove godine opredelile širi spektar ponuda iz Srbije, ali nema velikog interesovanja, kaže Seničić, a kao razlog za to navodi da ljudi sami sebi organizuju put jer, kako kaže, smatraju da je tako skuplje, što nije tačno.

    „Počeli smo da primamo rezervacije za Grčku, prve grupe kreću 15. i 16. juna, zatim Bugarska,  a Turska bi do 1. jula trebala da dâ nove protokole i da se potpuno otvori. Očekujem da se isto dogodi i sa Hrvatskom i Crnom Gorom“, rekao je Seničić.

    Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja. Ipak, maturanti će, ukoliko su imali predviđene ekskurzije u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji ili u Republici Srpskoj.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]