• Pomoć za kupovinu nekretnine: Evo šta treba da znamo o predlozima države

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prema predlogu Vlade pravo na novčanu pomoć imaće samo one koje se porode nakon 1. januara.

    Nakon što je Vlada Srbije dale predloge za podsticaj nataliteta, čeka se da Skupština izglasa predlog izmene i dopune trenutnog zakona kako bi oni koji postanu roditelji u narednoj godini mogli da osete boljitke promena.

    Pored mere povećanja roditeljskog dodatka sa 100.000 na 300.000 dinara i pomoći roditeljima studentima,  kupovina stana uz pomoć države trebalo bi da bude treća mera podsticaja nataliteta.

    Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom će izgleda ove godine biti menjan dva puta. Prvi put to se desilo kada je zakonodavac bio primoran da, sredinom godine, promeni određene odredbe koje su bile neustavne, a drugi put će se izgleda dogoditi u samom finišu 2021. godine.  

    Najveće interesovanje roditelja, pored najave povećanja roditeljskog dodatka za prvo dete, izazvale su izmene koje se odnose na finansijsku pomoć koju će mame dobijati za kupovinu životnog prostora. 

    Pravo za majke čija se deca rode u 2022. godini 

    Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stabene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta može ostariti majka, kaže se u izmenama koje je predložila Vlada. Prema predlogu izmene stoji da će ovo pravo moći da ostvari mama za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije pod uslovom da je državljanin Srbije i da ima prebivalište u zemlji. Bitno je naglasiti da prema trenutnom predlogu majka koja ispuni uslove i dobije novac za nekretninu istu neće moći da proda u periodu od pet godin

    Kako se navodi u izmenama koje je predložila Vlada Srbije pravo na novčana sredstva moći će da ostvari i mama koja je strani državljanin, ali mora biti stalno nastanjena u Srbiji. Ukoliko ona ispuni navedeni uslov bitno je znati da bi ostarila pravo dete mora biti rođeno u Srbiji.

    Uslovi za dobijanje novčane pomoći su da:

    – je dete rođeno nakon 01. januara 2022. godine

    – je majka državljanin Srbije

    – je majka sa prebivalištem u Srbiji

    – majka nije lišena roditeljskog prava u slučaju starije dece i da neposredno brine o njima (sem u slučaju da je dete smešteno u ustanovu zarad kontinuirane zdravstvene zaštite)

    – majka bebe koja po prvi put stiče nekretninu na teritoriji Srbije

    Ukoliko se usvoje izmene zakona i podsticajne mere nataliteta postanu stvarnost majke koje ispunjavaju navedene uslove zahtev za ostvarenje novčane pomoći za kupovinu stana moći će da predaju kod organa lokalne samouprave godinu dana od rođenja deteta.

    Predlogom izmena nije navedeno da majka mora biti u braku, a u slučaju njene smrti pravo može ostvariti otac deteta.

    Koliko novca će se dobijati?

    Pojedinosti ovog predloga nisu navedene u predlogu zakona i za sada se ne zna koliku će majke pomoć dobijati. Ono što se za sada zna jeste da će iznose utvrditi Vlada, ali nije navedeno kada će se znati visina pomoći.

    Ono što se pak trenutno zna jeste da će novčana pomoć za kupovinu nekretnine utvrđivati na osnovu procene vrednosti od strane poreskog organa i nadležnog organa za geodetske poslove. Za dodelu novca najodgovornija će biti Komisija koju će imenovati Vlada.

    Prema predlogu Vlade pravo na novčanu pomoć imaće samo one koje se porode nakon 1. januara.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija