Foto: Vlada Republike Srbije
Srbija

Potpisan sporazum o digitalizaciji u zdravstvu sa kompanijom “Microsoft”

Izvor: 
RTV Pet, 19/11/2021 - 17:52U Vladi Srbije potpisan je sporazum između Ministarstva zdravlja i kompanije “Microsoft” u oblasti digitalizacije zdravstva. Dogovorena je nabavka najsavremenije virtuelne hologramske tehnologije “HoloLens” koja, u izvođenju najsloženijih medicinskih zahvata, omogućava saradnju lekara na daljinu.

Sem u “Imperijal koledžu” u Londonu, najnoviju tehnologiju, hologramske naočare, već deset meseci uspešno primenjuju u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović”. Uređaji, koji projektuju virtuelne hologramske slike, oči su lekara van operacione sale.

Prof. dr Predrag Stevanović, načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju KBC "Dragiša Mišović" rekao je "Ja mogu samo ukratko da vam kažem da su granice i mogućnosti ovog uređaja jako velike, čini mi se da je samo nebo granica u budućnosti".

Ministar zdravlja novu tehnologiju ocenjuje kao revoluciju u srpskom zdravstvu.

"Ako, recimo, u nekom manjem centru, uđete u operacionu salu, imate težak slučaj, nemate vremena da tog pacijenta prevezete do Beograda ili većeg mesta vi sa ovom tehnologijom ste u mogućnosti kao da je profesor iz Beograda sa vama u sali", navodi Zlatibor Lončar ministar zdravlja.

Poseban značaj pokazao se tokom pandemije. Srpski lekari inovaciju su među prvima u svetu primenili u crvenim kovid zonama.

"Upotrebom ove tehnologije uspeli smo da u KBC “Dragiša Mišović” za 60 posto smanjimo prisustvo lekara u crvenim kovid zonama, time njima olakšamo  posao, dodatno unapredimo rad u crvenim kovid zonama i brigu o pacijentima, ali unapredimo i sigurnost naših lekara" istakla je  Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Novu tehnologiju, koju je razvio “Microsoft”, dobiće četiri pilot bolnice, a u planu je i razvoj inovacione laboratorije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, gde će studenti učiti kako da koriste inovacije.

Milan Gostić, direktor kompanije “Microsoft” Srbija visoko ocenjuje zajednički rad Vlade RS na digitalizaciji, prvenstveno unapređenju znanja, digitalnih veština i na kreiranju eko-sistema za inovacije.

Primena hologramskih inovacija u srpskoj medicini predstavljena je i na simpozijumu o novim medicinskim tehnologijama, “Med-tek” na Malti. Premijerka kaže da je završen program za digitalizaciju zdravstva do 2026. godine, sa akcionim planom do 2023, a usvajanje dokumenta očekuje se do kraja godine.

 
MarketingNajnovije vesti