Maska okačena o klupu
Srbija

Povećano kršenje mera, u martu izrečene kazne u vrednosti od 48 miliona dinara

Izvor: 
FoNet Sre, 31/03/2021 - 10:46Uočeno je povećano kršenje zaštitnih mera u odnosu na petomesečni period, pa je inspekcija samo u martu izvršila 113.000 nadzora, izrekla najviše zabrana obavljanja delatnosti, izdala 1.561 prekršajni nalog i izrekla ukupno 48 miliona dinara kazni, rekao je za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković.
 
Stamenković je istakao da je to porast u odnosu na dosadašnjih 435.000 nadzora, 4.700 prekršajnih naloga, i 175 miliona dinara kazni, koliko je ukupno izrečeno za proteklih pet meseci.
 
"Ugostiteljski objekti su mesta gde je konstatovano najviše nepravilnosti - i dalje je bilo svesnog kršenja, otvaranja lokala, okupljali su se i u zaključalim lokalima pa smo morali da ulazimo sa policijom, a kazne su izricane i vlasnicima i građanima koji su se tu zatekli", rekao je Stamenković.
 
Dodao je da mere uglavnom krši mlađa populacija, da je bilo problema u teretanama i na pijacama, u zavisnosti od prilika u lokalnim samoupravama.
 
"Potrebna nam je podška sudova i tužilaštva - imamo situacije privatnih okupljanja u lokalima koji su navodno zaključani, jer tu imamo svesno, namerno okupljanje što predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje građana", naglasio je Stamenković.
 
Ocenio je da su restriktivnije mere neophodne prema onima koji šire lažne vesti u pogledu vakcinacije, i poručio da je iracionalno ponašanje onih koji šalju antivakserske poruke, i da na to mora da se reaguje. MarketingNajnovije vesti