Vakcine Foto: Rhoda Baer
Srbija

Pravnici: Kovid propusnice nisu kršenje Ustava

Izvor: 
Danas Sre, 18/08/2021 - 09:00


Uvođenje kovid propusnica ne bi bilo kršenje Ustava, smatraju pravnici Milan Antonijević i Vladica Ilić.
 
Milan Antonijević, koji je nedavno boravio u Francuskoj, kaže za Danas da u toj zemlji koja je uvela kovid propusnice nije osetio "ništa što bi zaličilo na diskriminaciju".
 
"Možete se testirati svugde, testovi su još uvek besplatni, ljudi razumeju zbog čega su te mere uvedene, a ujedno, još uvek nisam video u ljudskim pravima član konvencije koji garantuje pravo zaraženom da uđe u muzej, na koncert, u kafić, restoran ili voz gde može ugroziti druge. Mere vakcinacije je propisala naš država, donekle i pojasnila, pored svih državotvornih Nestorovića, zašto je nacionalni interes da se velika većina stanovništva vakciniše i to je to. Ostaju sada pojedinačne mere koje se mogu uvoditi. Sve u svemu, kao država možete uvoditi mere, proporcionalne i primerene demokratskom društvu, a da li smo demokratsko društvo, drugo je pitanje", navodi Antonijević.
 
On podseća i da je Ustavni sud 2017. godine izneo stav da nema prepreka za obaveznu vakcinaciju dece. Antonijević takođe podseća i na nedavno mišljenje Evropskog suda za ljudska prava, koji je istakao između ostalog da je obavezna vakcinacija "neophodna u demokratskom društvu".
 
Vladica Ilić, iz Beogradskog centra za ljudska prava, smatra da bi obavezna vakcinacija određenih grupa i uvođenje kovid propusnica bio način da se zaštite građani koji zbog osnovnih bolesti ne mogu da prime vakcinu, a istovremeno imaju veći rizik od razvoja teškog oblika kovida19.
 
"U ovakvim okolnostima država može da uvede ili obaveznu vakcinaciju za određene grupe građana, kao što su na primer zdravstveni radnici ili neke druge profesije, ili da ograniči pristup određenim mestima osobama koje nisu vakcinisane, nemaju negativan test ili nisu preležale kovid. Ili može da ne radi ništa, što je trenutno slučaj i što je najgora opcija", kaže Ilić za Danas.
 
Uvođenje kovid propusnica, smatra, zapravo bi bilo mekši pristup u odnosu na obaveznu vakcinaciju za određene grupe. Pri tome i jedno i drugo je moguće ako je ta mera srazmerna, ako je zakonski precizna i jasna.
 
Zaključuje da prava zagarantovana ustavom, kao što su sloboda kretanja i sloboda okupljanja, mogu da se ograniče zarad zaštite javnog zdravlja.MarketingNajnovije vesti