Foto: M. D.
Srbija

Premijerka razgovarala sa preduzetnicama

Izvor: 
Marina Dimitrić Uto, 20/02/2018 - 14:42

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se 19. februara sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković i članicama Udruženja poslovnih žena Srbije sa kojima je razgovarala o razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji.

Cilj sastanka je bio da se kroz razmenu iskustava promovišu najbolje prakse u dostignućima uspešnih žena preduzetnica, ali i da se pronađe rešenje za efikasnije modele podrške na nacionalnom i lokalnom nivou.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da žensko preduzetništvo nosi više izazova nego muško, jer se od žena pored posla očekuje i da obavljaju posao domaćice, majke, bake...

- Ovo je dobar primer saradnje vlade i nezavisnih institucija, da vidimo kako vlada može da pomogne preduzetništvu… Ali ne može svaka lokalna samouprava da se oslanja na vladu da će dovesti strane investitore, to nije moguće, a ni potrebno - rekla je Brnabić i istakla da su domaće, porodične, privatne firme primer kako se ekonomski razvija zajednica.

Poverenica Brankica Janković je istakla da žensko preduzetništvo treba da bude prepoznato kao važan faktor razvoja srpske ekonomije i privrede. Poverenica je istakla da još uvek postoje veliki ekonomski izazovi za žene i da u lokalnim samoupravama postoji najveći prostor za unapređenje položaja žena na izvršnim pozicijama.

- Sada 34 odsto svih preduzetnika čine žene, ali je i među onima koji zatvaraju poslove koje su pokrenuli 10 odsto više žena nego muškaraca - navela je Janković.

U neposrednom razgovoru sa premijerkom i poverenicom, članice UPŽ-a, preduzetnice i vlasnice nekih od najuspešnijih kompanija u svojim oblastima, iznele su svoje sugestije za poboljšanje uslova poslovanja i unapređenje ženskog preduzetništva.

Predsednica RAB Srbija i vlasnica beogradskog Naxi radija Maja Rakovic bila je i jedina predstvanica medija na ovom sastnaku.

-  Ono što je danas problem sa kojim se, osim beogradskih, suočavaju sve druge lokalne radio-stanice u zemlji jeste zastarela oprema koja datira i iz osamdesetih godina prošlog veka. Premijerki sam predočila konkretna predloge za rešavanje tog ne malog problema. Pomoć države ogledala bi se u postojanju pojedinih carinskih i poreskih olakšica za kupovinu opreme – izjavila je ona.    

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić rekla je da to udruženje poklanja veliku pažnju devojčicama i radi na tome da se one podstaknu da uđu u preduzetništvo, zbog čega će ove godine biti ogranizovano takmičenje za devojčice osnovnih škola pod nazivom „Uhvati ideju“ na kome će se promovisati bavljenje informacionim tehnologijama na kreativan i zabavan način. Premijerka je prihvatila poziv da 26. aprila pomogne u organizaciji Dana devojčica koji će biti usmeren na osnaživanje mladih žena da se uključe u IT sektor.Marketing

Najnovije vesti