Foto: Pixabay
Srbija

Protest ispred ministarstva završen prosipanjem mleka niz ulicu, Tanasković: Mere za pomoć stočarima jedan od prioriteta

Izvor: 
Euronews Srbija/Tanjug Pet, 03/02/2023 - 15:53Proizvođači mleka, okupljeni ispred Ministarstva poljoprivrede, jednosatni protest završili su prosipanjem uvoznog poljskog mleka niz Nemanjinu ulicu, a svoje mleko ponudili su da poklone Beograđanima. Ispred Ministarstva poljoprivrede, tokom sat vremena, obratilo se više nezadovoljnih proizvođača mleka iz Srbije, uključujući i Vojvodinu. Proizvođači mleka su istakli da traže da država utvrdi najmanju garantovanu otkupnu cenu mleka i premiju od 20 dinara.

Dejan Trajković proizvođač iz Banata rekao je da su ministarstvu poznati zahtevi i da su mlekari odbili juče da razgovaraju sa predstavnicima ministarstva, dodajući da će to prihvatiti, ako bude poziva, posle današnjeg skupa.

Proizvođači mleka traže povećanje premije sa 10 na 20 dinara po litru, kao i povećanje subvencije na 40.000 dinara po grlu.

Trajković je istakao da je važno da se uvede minimalna cena mleka koja, po njihovoj računici, ne sme biti manja od 78 dinara. 

"U toku proračuni, izaći ćemo sa konkretnim merama podrške"

Ministarka poljoprivrede Jelana Tanasković izjavila je danas za Tanjug, povodom protesta mlekara u Beogradu, da su mere za pomoć stočarstvu jedan od prioriteta, da su u toku proračuni i da će ministarstvo ovih dana izaći sa konkretnim iznosima podrške. Tanaskovićeva je rekla da su proteklih nedelja razgovarali sa svim proizvođačima, koji su bili spremni da razgovaraju, te da su danas u protestu, ispred Ministarstva poljoprivrede, ljudi koji su odbili razgovore.

"Kalkulakcije se trenutno rade i ovih dana ćemo izaći sa tačnim iznosima subvencija", istakla je ministarka

Ona je kazala da je za državu ove godine jedan od strateških  ciljeva razvoj stočarstva, a pre svega mlečnog govedarstva. Ocenila je da je sve što je pravno izvodljivo od zahteva proizvođača mleka već i urađeno i navela da je izvoz dopušten. Kada je reč o uvozu mleka, rekla je da ga je nemoguće zabraniti, ali da će država pojačati kontrolu.

Ministarka je rekla za Tanjug da se razmatralo i povećanje premija sa 10 na 20 dinara za litar mleka, ali da je proizvođačima objašnjeno da korist od toga na kraju imaj mlekarska industrija, te da je za proizvođača bolja neka druga vrsta subvencija.

Jedan od zahteva proizvođača je i uvođenje zaštitne minimalne cene, a ministarka je rekla da to trenutno u Srbji ne postoji kao zakonska kategorija. Dodala je da bi u narednom periodu mogao da se razmotri način kako da se, ako postoji mogućnost, izmeni zakonski okvir u tom pravcu. Tanaskovićeva je rekla da je ministarstvo i dalje otvoreno za razgovor sa svim proizvođačima.

Vučić: Povećanje premija za sedam do osam dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će odluka o povećanju premija za mleko i subvencija po grlu biti doneta u narednih sedam do osam dana. Vučić je to rekao na posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, a odgovarajući na kritike šefa poslaničke grupe Narodne stranke Milana Aleksića koji je podsetio na problem mlekara, a koji su najavili da će u znak protesta danas prosipati uvozno mleko ispred Vlade Srbije, kako bi skrenuli pažnju na težak položaj u stočarstvu.

Predsednik je istakao da je u vreme vlasti koju je činila i Narodna stranka mleko prosipano mnogo više i kazao da o tom problemu razgovara sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima poljoprivrede i finansija.

"Razgovaram sa Anom Brnabić, minsitrima poljoprivrede i finansija da povećamo subvencije po grlu i premije za mleko i borićemo se za to. Očekujte u narednih sedam, osam dana tu odluku", najavio je predsednik.
MarketingNajnovije vesti