• Psiholozi: Mladi su emotivno ispražnjeni pa se zato odaju alkoholu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Čak 14 maloletnih osoba, od kojih šestoro bez svesti, završilo je na ispiranju od alkohola na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, nakon žurke.
     
    Slučajevi padanja u nesvest nisu uobičajeni, a količina alkohola koja treba da se unese da bi se do tog stadijuma pijanstva došlo mnogo je veća nego što mlad organizam može da primi.
    „Mladi ljudi su veoma često neumereni, mladost i jeste takva to ne mora da bude strašno, ali umeju da piju na način u kojem se dokazuju, gde će popiti jako puno za kratak period i u takvim situacijama gde neko unosi toliko alkohola dolazi do najtežih pijanstava“, rekao je psihijatar iz Specijalne bolnice za bolesti izavisnosti Aleksandar Vujošević.
     
    Analizom je utvrđeno da su maloletnici u krvi imali samo alkohol, ne i droge. Međutim, stručnjaci upozoravaju da alkohol može i te kako ostaviti posledice na mladu osobu.
     
    Alkohol se u našoj sredini posmatra sa puno blagonaklonosti. Alkohol nije strašan kod strajih generacija je skoro dobrodošlo, a droga je ono što ne valja. I alkohol je psihoaktivna supstanca koja često izaziva smrtonosnije i teže posledice nego čak i neke droge“, rekao je Vujošević za TV Prva.
     
    Istraživanja su pokazala da se više od 40 odsto mlađih od 16 godina u Srbiji jednom ili više puta napilo, a svaki peti se opija često tokom godine.
     
    „Problem je to što su oni izuzetno emotivno ispražnjeni i oni sada pokazuju erupciju svojih emocija koja ih je tištila svih ovih dana, ta usamljenost, ta robijaška atmosfera koja je bila aktuelna“ rekla je Snežana Repac psihološkinja.
     
    „Mladi moraju i te kako da povedu računa šta uzimaju a najbolji način je da se ponašaju normalno i zdravo i drže neke zlatne sredine jer je u voom trenutku to jedini spas od rizika koji vreba sa svih strana“ , objasnila je ona.
     
    Opširnije na B92.net.
     

    Čak 14 maloletnih osoba, od kojih šestoro bez svesti, završilo je na ispiranju od alkohola na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, nakon žurke.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija