• Radnici Fijata najavili protest u Beogradu: Biće kolapsa, udarićemo gde ih najviše boli

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Radnici kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA), nezadovoljni pregovorima o njihovom statusu, blokirali su danas saobraćaj na kružnom toku na ulazu u Kragujevac od 13 do 14.30 sati.

    Za ponedeljak su najavili blokadu pruge u tom gradu kod Grošničke stanice, a za sredu dolazak u Beograd.

    Član pregovaračkog tima Đorđe Milojević rekao je na protestu da od Vlade Srbije traže ugovor sa kompanijom Stelantis, u okviru koje posluje Fijat, kako bi mogli tačno da vide koliko je radnika višak, jer je prema prvom ugovoru sa Fijatom njihova obaveza da radnom odnosu zadrži 2.433 radnika.

     Stelantis je nedavno potpisao ugovor sa Vladom Srbije o proizvodnji električnog automobila, a dve nedelje kasnije objavio da na dve godine obustavlja proizvodnju zbog priprema za novi model.

    Ta kompanija radnicima nudi odlazak u inostranstvo u više njenih fabrika, bonuse od nekoliko hiljada evra, zavisno od izbora države ili otpremnine od 220 evra po godini staža. Za sada se za odlazak u inostranstvo prijavilo 137 radnika.

    Milojević je rekao da od Vlade Srbije zahtevaju otpremnine od 1.000 evra po godini staža i posao za one koji ne žele u inostranstvo u domaćim fabrikama u Kragujevcu.

    Predstavnik sindikata „Nezavisnost“ u Fijatu Zoran Stanić rekao je da protest pokazuje da se radnici ne šale i pozvao porodice i prijatelje da im se pridruže kako bi protest bio masovniji.

    On je rekao da radnici traže i da država više ne bude posrednik u pregovorima sa Stelantisom jer je manjinski vlasnik, već da radnici sa njom razgovaraju kao sa poslodavcem.

     Stanić je zatražio da država svoju ponudu izloži na „papiru“ i rekao da ako „kaže da nema novca da će ga radnici pronaći na nameštenim tenderima i kupovinama koje nisu bile potrebne“.

    Član pregovaračkog tima i predstavnik Samostalnog sindikata u preduzeću Fijat plastik Zoran Miljković rekao je da radnici ne znaju tačno koliki je višak zaposlenih i traže pismenu potvrdu.

    „Sreda je dan D, biće kolaps u Beogradu. Udarićemo tamo gde ih najviše boli“, rekao je Miljković.

    Protesti su praćeni uzvicima „lopovi“, a radnici su se na kraju izvinuli građanima Kragujevca sa obrazloženjem da su prinuđeni na blokade saobraćaja.

     

    Radnici kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA), nezadovoljni pregovorima o njihovom statusu, blokirali su danas saobraćaj na kružnom toku na ulazu u Kragujevac od 13 do 14.30 sati.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija