Novac
Srbija

Radnicima u ustanovama kulture 100 odsto plate ako obole od korone

Izvor: 
021 Čet, 26/11/2020 - 13:05

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković danas je potpisala u ime Vlade RS dopunu Posebnog kolektivnog ugovora za ustanove kulture, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinice lokalne samouprave sa predstavnicima tri sindikata u oblasti kulture. 
 
Ovom, izuzeto važnom dopunom Posebnog kolektivnog ugovora zaposleni će imati pravo na naknadu plate u visini od 100 odsto prosečne plate ostvarene u prethodnih 12 meseci ukoliko je uzrok sprečenosti za rad nastala zbog potvrđene zaraze virusom Covid 19 ili zbog mera izolacije ili samoizolacije prouzrokovane ovom bolešću.
 
Gojković je tom prilikom ukazala da je dopuna Posebnog kolektivnog ugovora, pre svega, vid sigurnosti da neće ostati bez dela mesečnih prihoda, koji mnogo znače u ovakvim okolnostima, ukoliko se razbole od ove bolesti.
 
Ministarka je naglasila da s obzirom na situaciju u kulturi i šta sve kulturni radnici rade kako bi prevazišli krizu u kojoj se nalazi i Srbija i čitav svet, ovo je nesumljivo od velikog značaja za sve umetnike.
 
"Na ovaj način smo želeli jasno da pokažemo odgovornost kao i da država brine o kulturnim radnicima i da ceni njihov rad i trud kako bi građanima omogućili da, uprkos pandemiji, imaju kulturni sadržaj. Sve ustanove kulture suočavaju se sa velikim izazovima u ovim teškim vremenima. Snalaze se da bi realizovali svoje programe, veliki broj njih je prešao na internet i onlajn prikazuju kulturno bogatstvo, što kao ministar pozdravljam i ohrabrujem", naglasila je Gojković.
 
Gojković je dopunu Posebnog kolektivnog ugovora potpisala sa predstavnicima Samostalnog sindikata kulture Srbije, GS kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" i Konfederacijom slobodnih sindikata, granskog povereništva za kulturu Jovanom Dinčićem, Draganom Milanovićem i Smiljanom Stokić. MarketingNajnovije vesti