• Rast cena voća i povrća jedan od najvećih u poslednjih deset godina, šta je sve poguralo inflaciju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Generalni direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Savo Jakovljević rekao je za RTS da je u avgustu zabeležen jedan od najvećih rasta cena voća i povrća u zadnjih desetak godina. Svi faktori govore da je inflacija privremena, naveo je Jakovljević i dodao da se očekuje da se do kraja sledeće godine ona nađe na nivou na kom je bila i prethodnih osam godina.

    Dokle je kome napunjen ceger i koliko je to koštalo prošle i pre više godina, svakodnevna je tema, ne samo naših građana. Postavlja se pitanje šta je kod nas poguralo inflaciju na 4,3 procenta u avgustu i da li će gornja granica dozvoljenog odstupanja od cilja Narodne banke biti preskočena.

    Oko osam procenata proizvoda iz potrošačke korpe imalo je dvocifrenu iflaciju, mnogi bi rekli i trocifrenu, kada čuju koliki je račun.

    Generalni direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Savo Jakovljević rekao je gostujući u Jutarnjem programu da je važno istaći da se inflacija meri prema indeksu potrošačkih cena, a u indeks ulazi 662 proizveda – 10 odsto indeksa se odnosi na cene neprerađene hrane, 21 odsto na cene prerađene hrane, 29 odsto strukture indeksa se odnosi na industrijske proizvode, 16 posto na energente i 24 odsto na usluge.

    „Kada imamo u vidu ove procente onda možemo govoriti šta tačno utiče na inflaciju. Inflacija se meri u 15 gradova u Srbiji. Ne moraju cene u svim gradovima isto da se kreću“, naveo je Jakovljević.

    Prema njegovim rečima, inflacija se meri na međugodišnjem nivou, cene u mesecu ove godine se mere sa cenama u istom mesecu prošle godine.

    Dodao je da je prošla godina bila pandemijska, a da ove godine imamo postepen izlazak iz pandemije što se tiče ekonomije. 

    Građane najviše zanima ono što se dešava u radnjama, poskupelo je povrće i meso, a Jakovljević objašnjava šta je uzrok tome.

    „U Avgustu prošle godine imali smo jako niske cene određenih proizvoda. Cene mesa su bile izuzetno niske tokom cele godine i jedan od uzroka je bio pandemija. Niska cena odrazila se da proizvođači smanje svoju ponudu. Ove godine sa povećala traža i privreda nije mogla u kratkom roku da odgovori na sve potrebe. U nekom momemtu ponuda i tražnja će se izjednačiti“, istakao je.

    Kada je reč o povrću, imali smo neobičan rast cena povrća u avgustu jer pored pandemijskih razloga imali smo i sušu.

    Izneo je podatak da je ovo bio jedan od najvećih rasta cena voća i povrća u zadnjih desetak godina.

    Cene u okruženju  

    U okruženju poskupljenja su i veća, a pravdaju se ubačenim milijardama bez kamate.

    „Mnogi su ranije poput Američkih centralnih rezervi i Evropske centralne banke uticali na povećavanje inflacije povećavanjem tih sredstava likvidnosti i oni jesu uticali na inflaciju, ali treba uzeti u obzir i cene nafte koja je prošle godine bila dosta jefrinija, a sada se njena cena vraća“, rekao je Jakovljević.

    U svetskoj bazi za statističke podatke o cenama struje, grejanja, vode, odnošenja smeća, Srbija je na 32. mestu. Jeftinija od Slovenije i Hrvatske, a skuplja od Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije.

    Ovo povećanje inflacije nisu vukle usluge, kaže generalni direktor u NBS-u i dodaje da to nije izvor inflatornog pritiska.

    „Svi ovi faktori govore da je inflacija privremena. I cene neprerađene hrane i cene nafte i naftnih derivata, sve ukazuje da je privremena komponenta prisutna i da će biti prisutna još neko vreme“, objasnio je navodeći da je cena nafte sada do 75 dolara po barelu i to je neka cena koja je viša neznatno u odnosu na cenu pre pandemije.

    Jakovljević je rekao da i narednih meseci možemo očekivati stopu inflacije kao u avgustu, čak možemo očekivati i nešto veću.

    Očekuje se, kako kaže da do kraja godine bude inflacija na invou gornjeg inflatornog cilja koji je 4,5 posto, a smanjenje inflacije se može dogoditi od drugog kvartala naredne godine i do kraja sledeće godine da se nađe u donjem delu ciljanok koridora, odnosno na nivou na kom je bila i prethodnih osam godina.

    Generalni direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Savo Jakovljević rekao je za RTS da je u avgustu zabeležen jedan od najvećih rasta cena voća i povrća u zadnjih desetak godina. Svi faktori govore da je inflacija privremena, naveo je Jakovljević i dodao da se očekuje da se do kraja sledeće godine ona nađe na nivou na kom je bila i prethodnih osam godina.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija