• RATEL: Novi Pravilnik o prenosu broja ubrzava postupak prelaska iz jedne mreže u drugu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) donela je novi Pravilnik o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih komunikacionih mreža na fiksnoj lokaciji.
     

    Pravilnik stupa na snagu 14. septembra 2022. godine, a primenjuje se od 1. avgusta 2023. godine, saopšteno je danas.

    Do tog perioda primenjivaće se, kako je naveo RATEL, odredbe trenutno važećeg Pravilnika o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji.

    Donošenju novog akta prethodila je analiza dosadašnje prakse u primeni važećeg pravilnika, pri čemu je uočeno da postoje uslovi za unapređenje postupka prenosa broja kako bi se korisnicima olakšao i ubrzao postupak prenosa broja, a istovremeno operatorima pružila mogućnost da efikasnije sprovode proceduru prenosa broja iz jedne mreže u drugu.
     
    Promene koje donosi novi pravilnik u odnosu na važeće odredbe odnose se, između ostalog, na skraćenje rokova u procesu prenosa broja, zatim na preciznije definisanje odredaba u cilju smanjenja mogućnosti za različito tumačenje odredaba, posebno u delu koji se odnosi na odbijanje zahteva za prenos, kao i na propisivanje mogućnosti da se zahtev za prenos broja podnosi i elektronskim putem.
     
    Za korisnike je najvažnije da je novim pravilnikom ukinuta mogućnost naplate prenosa broja od strane operatora primaoca, a na teret korisnika, mada je u praksi za korisnike i do sada postupak prenosa broja bio besplatan, kako u fiksnim tako i mobilnim mrežama.
     
    Propisano je i da se zahtev za prenos broja može podneti i subotom, kao i sa tačno određenim datumom, a najviše 30 dana unapred. 
     
     
    Za poslovne korisnike sa mnogo telefonskih brojeva važno je to da operatori imaju obavezu da dostave podatke o svim njihovim telefonskim brojevima, uz podatke o ugovoru i datumu isticanja ugovora za svaki od brojeva.
     
     

    Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) donela je novi Pravilnik o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih komunikacionih mreža na fiksnoj lokacij

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]