Merenje šećera u krvi Foto: pxhere
Srbija

Senzori za merenje nivoa šećera o trošku RFZO-a, ko ima pravo

Izvor: 
RTS Pet, 02/10/2020 - 16:04


Senzori za merenje šećera u krvi sa kojih se lako očitavaju podaci, bez direktnog bockanja, od sada su besplatni i dostupni deci i odraslima sa neregulisanom šećernom bolešću, objavio je RTS.

Direktorka Fonda za zdravstveno osiguranje, doktorka Sanja Radojević Škodrić, rekla je da je reč o inovativnom aparatu koji meri nivo šećera jednostavnim postavljanjem na nadlakticu ruke.

"Lično sam tražila da se pojednostavi procedura i da deca lako dođu do ovog aparata", rekla je doktorka i dodala da su senzori sada dostupni svima i to besplatno.

Prema njenim rečima, aparat 24 časa kontinuirano meri nivo šećera u krvi i alarmira ukoliko dođe do naglog porasta ili pada. 

"Ovo je naročito bitno za roditelje dece koja boluju od dijabetesa i koja imaju neprospavane noći kada moraju stalno da prate. Sada, zahvaljujući senzoru koji će sam alarmirati mogu bez brige mirno da spavaju", rekla je doktorka Radojević Škodrić.

Navodi da se senzori izdaju na svaka tri meseca.

Odobrenje za odrasle se obavlja na tercijarnom nivou od strane lekara specijaliste endokrinologa, a za decu i na sekundarnom u tercijarnom novou.

"Potom, lekarska komisija overava u filijali Fonda i sam aparat se dodeljuje u Fondu", kaže doktorka Radojević Škodrić.

Nakon toga, svako sledeće odobrenje ide na tri meseca i za šta je zadužen izabrani lekar. 

 

 
MarketingNajnovije vesti