Učionica Foto: pixabay
Srbija

Sindikat obrazovanja Srbije traži povlačenje izmena pet zakona

Izvor: 
Beta Sre, 22/12/2021 - 21:05Sindikat obrazovanja Srbije saopštio je da je veoma nezadovoljan zbog činjenice da su u skupštinskoj proceduri date na usvajanje izmene i dopune pet zakona iz oblasti obrazovanja, a da pritom nije obavešteni, niti je traženo mišljenje sindikata.

 

Sindikat je zatražio da se one povuku iz skupštinske procedure, dok se sindikati o njima ne izjasne i naglasio da će „ovakav odnos prema obrazovanju, ključnoj delatnosti u društvu, imati dalekosežne posledice na kvalitet i ishode obrazovanja“.

„To se odnosi na izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Zakona o prosvetnoj inspekciji“, precizirano je u saopštenju.

Ovaj sindikat je napomenuo da „već duže vreme traži od resornog ministarstva uspostavljanje socijalnog dijaloga po svim važnim pitanjima iz oblasti obrazovanja, ali očigledno ne postoji volja da se kroz pregovore ministarstvo upozna sa stavovima i predlozima sindikata za rešavanje ključnih problema, koji se iz dana u dan uvećavaju“.

„Nedopustivo je da se predlažu izmene i dopune zakona iz oblasti obrazovanja koje se direktno odnose na radni položaj zaposlenih, bez javne rasprave i bez učešća sindikata. Posebno ukazujemo na izmenu člana 31. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kojom se propisuje organizacija obrazovno – vaspitnog rada sa dopunom istog da ‘obrazovno – vaspitni rad, od petog do osmog razreda, može da se organizuje i u kombinovanom odeljenju'“, istaknuto je u saopšenju.

Kako je navedeno, „‘spajanje’ dva, tri ili četiri razreda u kombinovano odeljenje, zbog uzrasta učenika, prirode planova i programa nastave i učenja, koji se realizuju, nesumnjivo će negativno uticati na kvalitet nastave, a time ni osnovna škola neće moći da ispuni svoj zadatak, dat u članu 9. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, a posebno će prouzrokovati i ogroman broj tehnoloških viškova“.

 

 
 MarketingNajnovije vesti