Novac
Srbija

Sindikati pitaju Vladu: Da li će samoizolacija zbog virusa korona smanjiti plate radnika?

Izvor: 
Blic Sre, 11/03/2020 - 12:30

Sindikatu su Vladi Srbije i Ministarstvu za rad uputili zahtev u kome traže odgovor na pitanja hoće li izolaciju zbog sumnje na virus korona tretirati kao bolovanje ili karantin neće uticati na smanjenje zarade zaposlenih.
 
Prema infomacijama "Blica", Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije poslala je resornim institucijama pismo u kome zahtevaju odgovor, a koji se direktno tiče 2,2 miliona radnika u Srbiji. Glavno pitanje je "da li je izolacija bolovanje i znači li smanjenje plate na 65 odsto".
 
"Do odgovora od resornih insitucija pokušavali smo da dođemo i prethodnih dana. Međutim, jasnog stava nije bilo, zbog čega smo im jutros poslali i zvanično pismo", potvrdila je za "Blic" predsednica Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije ASNS Ranka Savić, dodajući da je odgovor veoma važan jer se u načelu tiče svih zaposlenih u našoj zemlji, a imajući u vidu, kako je rekla, da situacija sa virusom korona u Srbiji može da bude ozbiljna.
 
Govoreći o potencijalnim rešenjima, Savićeva je ocenila da bi Vlada mogla da ima dve opcije. Prva je da se izolacija tretira kao bolovanje, što bi značilo smanjenje plate za 35 odsto. Druga je da tu odluku donesu same kompanije, a što bi moglo da bude povoljnije rešenje.
 
"U tom slučaju svaka kompanija bi samostalno donosila odluku da li radnicima zbog izolacije treba smanjiti zaradu ili ne", ocenila je Savić, uz opasku da ni privrednici nisu lišeni posledica u trenutnim okolnostima, a imajući u vidu da fabrike u Evropi već smanjuju proizvodnju, kao i da je potrošnja u padu.
 
Prema aktuelnom Zakonu o radu zaposleni za vreme bolovanja u Srbiji primaju 65 odsto zarade. Toliko bi mogle da dobiju osobe koje budu boravile u karantinu zbog sumnje na virus korona, a bez obzira na to da li su zaraženi ili ne.
 
Imajući u vidu da izolacija traje dve nedelje, odnosno deset radnih dana, to bi na primeru mesečne zarade od 60.000 dinara značilo umanjenje za 21.000 dinara.
 MarketingNajnovije vesti