• Sindikati traže da se i u Srbiji ukine rad nedeljom. Poslodavci protiv

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Dok sindikati traže da se i u Srbiji ukine rad nedeljom, poslodavci su protiv toga i tvrde da to ne bi nanelo štetu samo njima, već i samim radnicima.
     
    Sindikati su još pre godinu dana podneli Vladi Srbije predlog da se zabrani rad u prodavnicama nedeljom i praznicima. Kako za „Novosti“ kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, u planu je pojačavanje pritiska na institucije da se to učini, kao što se nedavno dogodilo u Crnoj Gori, ali dodaje da nije optimista. 
     
    „Imali smo nekoliko neformalnih susreta sa predstavnicima Vlade i Ministarstva trgovine, ali ništa konkretno i ozbiljno nije urađeno. Nisam optimista da je moguće u skorije vreme u našoj zemlji ostvariti tu ideju, jer postoji veliki otpor“, kaže Savić.
     
    Iz Ministarstva trgovine poručuju da će „rado prihvatiti poziv sindikata da razgovaraju o toj temi“, kao i da bi u to trebalo da budu uključeni Privredna komora Srbije, ministarstva, NALED, udruženja trgovaca, poslodavaca i potrošača.
     
    „Mislimo da bi to trebalo prepustiti tržištu. Trgovci samostalno određuju radno vreme. U skladu sa Zakonom o trgovini, ova delatnost se obavlja slobodno, zabranjena su ograničenja, a izuzetno se to može učiniti na način i pod uslovima propisanim zakonom“, navodi Željko Rakić, načelnik odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije Ministarstva trgovine.
     
    Prema njegovom mišljenju, pad prometa u trgovini, smanjenje plata ili otpuštanje radnika, kao i nezadovoljstvo potrošača, neke su od mogućih negativnih posledica zabrane rada nedeljom.
     
    „U trgovinama i tržnim centrima najveći promet je upravo vikendom. Potrošači bi sigurno bili nezadovoljni, jer su navikli da tada idu u kupovinu, a tokom radne sedmice često nemaju ni vremena. Pojedini trgovci su zbog toga prilagodili poslovanje i ne rade ponedeljkom“, kaže Rakić za „Novosti“.
     
    Kako navodi Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije, njihov stav je da trgovine ne treba zatvarati nedeljom. I on to potkrepljuje navodima da su tržni centri puni vikendom i da je tada promet najveći.
     
    Sa druge strane, Ranka Savić tvrdi da nije tačno da bi zabrana značila gubitak posla za određeni broj radnika, jer postoji veliki manjak radnika u maloprodaji. Kako kaže, jedini razlog otpora trgovinskih lanaca jeste to što vikendom imaju najveći profit.
     

    Dok sindikati traže da se i u Srbiji ukine rad nedeljom, poslodavci su protiv toga i tvrde da to ne bi nanelo štetu samo njima, već i samim radnicima.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija