Foto: pixabay
Srbija

Siromašni uskoro brže i jednostavnije do besplatnih kilovata

Pančevo, Uto, 28/11/2017 - 10:02
Aleksandar Stojković
Od gotovo 400.000 socijalno ugroženih građana, svega 68.000 ostvarilo je pravo na status energetski zaštićenog kupca.

 

Kako pišu Novosti, jedan od razloga za to je "brdo" dokumenata za koje je potrebno do 3.000 dinara, što je više od mesečnog računa. Iz tog razloga priprema se nova uredba koja bi trebalo da pojednostavi proceduru i proširi krug onih koji te pogodnosti koriste.
 
Tim sastavljen od predstavnika ministarstava radi na pravilima nove uredbe o energetski zaštićenim kupcima.
 
"U ekipi su predstavnici ministarstava finansija, rada i socijalne politike, zdravstva, lokalne samouprave, a nosilac je Ministarstvo energetike. Zadatak je da se stvore uslovi i tako olakša procedura za dobijanje statusa energetski zaštićenog kupca. To je prilično težak posao, jer s jedne strane treba obezbediti jednostavniji pristup tim pogodnostima, a s druge strane sprečiti zloupotrebe i mahinacije", poručuje za "Novosti" Gordan Panićiz Agencije za energetiku.
 
Prema aktuelnoj uredbi, status energetski zaštićenog kupca uslovljen je ukupnim primanjima domaćinstva, brojem članova porodice, imovnim stanjem, a predviđeni su i limiti u potrošnji struje.
 
Jednočlano domaćinstvo koje ima prihod do 13.595 dinara može da dobije besplatno do 120 kilovata, a može da "izgori" maksimalno 480 kilovata. Kod dvočlane i tročlane porodice limit primanja je 19.795 dinara. Oni mogu da dobiju 160 kilovata gratis, ali bi njihova potrošnja struje morala da iznosi najviše 640 kilovata. 
 
Četvoročlano i petočlano domaćinstvo može da računa na 200 kilovata struje na poklon od države ako ima prihod do 25.990 dinara. Porodice sa šest i više članova mogu da dobiju do 250 kilovata besplatno samo ako ima primanja ne prelaze 32.684 dinara.
 
Uz sve ove uslove, siromašni građani koji žele da dobiju besplatne kilovate moraju da pripreme obimnu dokumentaciju. Potrebno je priložiti i dokaze o prebivalištu i mesečnim primanjima, uverenje za decu da su na redovnom školovanju, a za nezaposlene, uverenje sa biroa za nezaposlene, zatim dokaz iz katastra iz mesta prebivališta i mesta rođenja o posedovanju nepokretnosti, kao i uverenje uprave javnih prihoda iz mesta prebivališta i iz mesta rođenja, kao i poslednji račun za struju, prenose "Novosti".
 
Ove godine je za pokrivanje besplatnih kilovata u budžetu 1,5 milijardi dinara. Za te subvencije potrošeno je 763 miliona dinara. MarketingNajnovije vesti