Sporet na gas Foto: pxhere
Srbija

Skok cena gasa u Evropi neće uticati na Srbiju

Izvor: 
FoNet Pet, 01/10/2021 - 16:00Skok cena gasa u Evropi neće uticati na stabilnost snabdevanja ovim energentom u Srbiji, rekao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike zadužen za naftu i gas Raša Кojčić.
 
Domaće tržište gasa je u ovom trenutku stabilno i snabdeveno dovoljnim količinama, navodi Кojčić.

 

Kojčić je, kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, u pisanoj izjavi istakao da su obezbeđene dovoljne količine tog energenta i u podzemnom skladištu Banatski dvor.
 
"U toku su pregovori 'Srbijagasa' i ruskog partnera 'Gasprom' o novom, dugoročnom ugovoru kojim će se obezbediti stabilno snabdevanje prirodnim gasom i u narednom periodu", izjavio je Кojčić.
 
Prema njegovim rečima, na skok cena na evropskom tržištu uticalo je nekoliko faktora, između ostalog i činjenica da je zima dugo trajala, da je bilo kvarova na gasovodima kojima se ovaj energent doprema iz Rusije u zapadnu Evropu, zbog čega su skladišta gasa u evropskim državama bila gotovo prazna, ali da se to neće odraziti na stabilnost snabdevanja u Srbiji.
 
"Postpandemijska kriza je dovela do rasta cena gasa na evropskom i svetskom tržištu, kao i problemi sa isporukom iz Rusije ka evropskim zemljama. Osim toga, na rast cena će uticati i povećana potražnja Кine, koja želi da obezbedi dodatne količine gasa za svoju privredu", rekao je Кojčić.
 MarketingNajnovije vesti