• Školarci nose torbe teške i do 10 kilograma, obratite pažnju na pravilo 10 odsto

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Roditelj moraju da izdvoje pravo bogatstvo za školsku opremu, a ona na kraju doslovno pada na slabašna leđa dece, čija tela rastu i razvijaju se.

    Školske torbe pune knjiga ne smeju da prelaze 10 odsto telesne težine deteta.

    Istraživanja pokazuju da se 65 odsto dečjih bolova u vratu i ramenom pojasu i 35 odsto u lumbalnom delu kičme javlja kao posledica teških torbi i rančeva, kažu fizioterapeuti.
    Prema njihovim rečima, ranac mora da bude čvrst i ima široke kaiševe preko ramena,  i dete mora da ga nosi na oba ramena.

    Preporučljivo je da se koriste trake za fiksiranje oko struka, a takođe se savetuje ravnomerno punjenje ranca, što znači da teže predmete treba staviti bliže kičmi.

    Uprkos pravilu 10 odsto, učenici nižih razreda u torbi nose u proseku deset knjiga. Tu su i pernice sa olovkama, flomasterima, bojicama, lenjirima… Zatim užina, flaša vode, ponekad i oprema za fizičko vaspitanje.

    Stručnjaci preporučuju da se deca bave telesnom aktivnošću kako bi se njihovo telo zdravo razvijalo, a jačanje mišića pomoći će i kod nošenja težeg ranca.

    Danas postoje rančevi sa točkicima koji mogu da se vuku, što može da bude olakšanje za mališane. Ruksaci učenika do četvrtog razreda teški su u proseku od tri do sedam kilograma, dok od petog razreda ta težina nije manja od sedam kilograma. Neki rančevi dosežu težinu i do 10 kilograma, prenosi Index.hr.

    Roditelj moraju da izdvoje pravo bogatstvo za školsku opremu, a ona na kraju doslovno pada na slabašna leđa dece, čija tela rastu i razvijaju se.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]