• „Sramota i kupovina glasova“: Lekari o pomoći od 10.000 dinara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, danas bi na račune svih medicinskih radnika trebalo da bude uplaćeno po 10.000 dinara jednokratne pomoći, kao još jedan vid zahvalnosti za „sve što rade za svoju zemlju i građane“.

     

    Povodom ove vesti, govoreći za portal Nova.rs, oglasio se i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, dr Rade Panić.

    „Sramotno, najkraće rečeno. Kupovina mira i glasova u zdravstvenom sistemu. Mali je broj onih koji su visoko školovani pa će većina zaposlenih u zdravstvenom sistemu biti zadovoljna sa tih 10.000 dinara. S druge strane, građani će upirati prstom u zdravstvene radnike da su dobili 10.000 a koliko ova vlast ceni zdravstvene radnike, pokazuje to što će zdravstveni radnici dobiti 10.000 a penzioneri 20.000 dinara.“

    Dr Panić objašnjava i šta sledi nakon toga.

    „Potom ide kupovina glasova sa 100 evra, što je više od 10.000. Treba da se pitamo zašto svi zaposleni u zdravstvu nemaju plate koje su im zakonom zagarantovane. Da podsetim, malopre je ministar Mali pričao o tome koliko su povećane plate u zdravstvu, ne osvrćući se na to koliko je inflacija u međuvremenu pojela te novce. Možda se ne vidi na deviznom kursu ali se dobro vidi na potrošačkoj korpi.“

    Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta optužio je sadašnju vlast da otvoreno krade zakonom zagarantovane plate a da su jednokratne pomoći zapravo manipulacija.

    „Plata specijaliste bi u ovom trenutku morala da bude 5,6, što je trenutni koeficijent, a i taj koeficijent mora da bude veći, pomnožena sa minimalnom zaradom. Prva, osnovna plata, bez regresa, bez toplog obroka, bez prekomernih sati, bez dezurstva, bez noćnih sati, bez minulog rada morala bi da bude 180.000 dinara. Trenutno je ta plata oko 110.000 a sa ovim povećanjem izaći će blizu 1000 evra. Vlast otvoreno krade sve zaposlene u zdravstvenom sistemu. To što nam s vremena na vreme daju neke jednokratne pomoći je kupovina socijalnog mira i davanje razloga građanima da upiru u zdravstvene radnike“, rekao je stručnjak.

    Doktor Panić upozorava i na katastrofalne posledice sa kojima će se zdravstveni sistem suočiti nakon završetka pandemije korona virusa.

    „Posledice ovakvog tretmana videćemo čim se epidemija završi a odlikovaće ih strašan odliv. Mi smo do sada imali odliv zdravstvenih radnika koji smo teško nadoknađivali a sada će odliv biti toliko strašan da će biti apsolutno nemoguće nadoknaditi. Podsećam, da bi jednog lekara odškolovali, potrebno je šest godina fakulteta, dve godine staža i još četiri do šest godina specijalizacije i pet godina iskustva. Ko ne planira kadar u zdravstvenom sistemu, taj debelo to mora da plati. Ono što je veliki problem, to je što će to na kraju to platiti građani Srbije a ne ova drska, bezobrazna i zla vlast“.

    Panić je završio razgovor apelom na sve građane Srbije da na predstojećim izborima izađu u što većem broju i pokažu borbeni duh.

    „Pozivam da se trećeg aprila građani probude i zaštite svoje zdravlje i živote a posle toga i sve ostalo što Srbiju čini Srbijom i sve ono zbog čega je volimo. Nada mora da ostane, moramo se boriti. 3. april je poslednji rok u kom Srbija može da se izvuče iz živog blata u koje je upala“.

    Direktan i oštar je i Dejan Žujović koji je predsedniku poručio da te pare ne treba da otima od svog tate Anđelka i ostalih penzionera.

    Ostavi Anđelku pare, možda hoće da povede gospošu u Vrnjačku Banju ili Soko Banju. Neka njima, neka idu lepo da se provedu, ipak su oni naša budućnost. Nemoj lekarima ništa da daješ, to je prevrtljiva sorta – ja bih im oduzeo po 10.000 od plate, a ne dava jednokratnu pomoć i povišice“ u svom maniru, uz ironiju objašnjava Žujović.

    Na pitanje šta će on uraditi sa povišicom od osam posto i najavljenom jednokratnom pomoći od 10.000 dinara – Žujović ke odgovorio da će mu možda zatrebati da plati advokata zbog tužbi Predraga Kona.

    „Onaj simpatični dekica se ne smiruje, eno ga po televizijama. Ja bih ipak da štedim, možda mu se konačno vrate čast i ugled, pa da stavrno dobije razlog da me tuži. Čim izađe iz svojih zelenih helanki Robina Huda“, kaže Žujović.

     

     

    Kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, danas bi na račune svih medicinskih radnika trebalo da bude uplaćeno po 10.000 dinara jednokratne pomoći, kao još jedan vid zahvalnosti za „sve što rade za svoju zemlju i građane“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]