Sijalica Foto: pixabay
Srbija

Srbija izbacuje iz upotrebe klasične sijalice do kraja 2020.

Izvor: 
Beta/021 Čet, 25/07/2019 - 10:50

Klasične sijalice sa užarenom niti do kraja 2020. godine biće izbačene iz upotrebe u Srbiji, rekao je pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Miloš Banjac.

 

"Sijalica sa užarenom niti troši pet puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalica, tako da će ova odluka znatno uticati na energetsku efikasnost", rekao je Banjac na panelu "Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje", a prenosi "Blic".
 
On je istakao da bi nova pravila trebalo da zabrane korišćenje nekih od energetski neefikasnih proizvoda i da su okrenuta smanjenju njihovog uvoza. 
 
Banjac je najavio i formiranje državnog Fonda za energetsku efikasnost do kraja 2019. godine, koji je jedan od uslova da od Evropske unije država dobije dodatna sredstva.
 
"Planiramo da se u fondu nađe oko 30 miliona evra, trenutno smo na sumi od oko 10 miliona, a od EU ćemo dobiti još 10 miliona. Ta sredstva će biti usmerena prema građanima, za razliku od dosadašnjih budžetskih sredstava od oko 1,5 miliona evra koja su bila usmerena prema lokalnim samoupravama i njihovim projektima sanacije škola, bolnica i vrtića", dodao je Banjac.
 
Ranije procene kompanije Filips, vodećeg proizvođača sijalica, je da će prelaskom sa halogenih na LED sijalice potrošači uštedeti 124 evra godišnje. Stručnjaci ističu da su halogene sijalice jeftinije od LED, ali da su troškovi za struju mnogo veći dok se LED sijalica otplati za godinu dana. Halogene sijalice takođe traju dve godine u proseku dok je očekivani vek LED sijalica od 15 do 20 godina. Uz to, LED sijalice su manje štetne prilikom odlaganja na otpad.MarketingNajnovije vesti