• Srbija među tri zemlje koje su najviše napredovale u dobročinstvu, najviše se doniralo za lečenje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Srbija se nalazi među tri zemlje, uz Češku i Kinu, koje su ostvarile najveći napredak u dobročinstvu tokom 2021. godine, saopštila je Fondacija za podršku dobrotvornim organizacijama.
     
    Sa prošlogodišnje 48. pozicije, mnogobrojna dobra dela građana i kompanija „popela“ su našu zemlju na 27. mesto od ukupno 119 zemalja, koje su učestvovale u istraživanju, navodi se u saopštenju, prenosi RTS.

    Podseća se da je pre samo pet godina Srbija bila na 132. mestu na ovoj svetskoj listi dobročinstva.

    Najhumanija u 2021. godina je bila Indonezija, iza koje slede Kenija, SAD, Australija, Novi Zeland i Mjanmar.
     
    Kada je reč o zemljama iz regiona, Bosna i Hercegovina se plasirala na 42. poziciju, Bugarska je  na 54. mestu, a Mađarska na 62. mestu.
     
    Globalna agencija za istraživanja „Galup“, piše u saopštenju, svake godine vrši istraživanje za ovaj Indeks i meri tri vrste ponašanja – donacije u novcu gde je Srbija na 11. mestu, pomoć nepoznatim osobama gde je na 39. poziciji i volontiranje za dobrotvorne ciljeve u čemu je naša zemlja najslabija i nalazi se na 116. mestu.
     
    Prema istraživanju Catalyst Balkans, u 2021. godini donirano je najmanje 42,5 miliona evra u 4.055 filantropskih aktivnosti, dok je svaki građanin Srbije u proseku donirao 6,2 evra, navodi se u saopštenju.
     
    Dodaje se da se najviše donira zdravstvu, te marginalizovanim grupama, obrazovanju i za smanjenje siromaštva.
     
    Navodi se da su čak 60 odsto od ukupnog iznosa donirali su građani Srbije, dok je poslovni sektor donirao 33 odsto.
     
    Kada se pogleda struktura primalaca donacija, na prvom mestu su neprofitne organizacije koje se bave humanitarnim, socijalnim i društvenim pitanjima (41,6 odsto), pojedinci/porodice (32,7 odsto), javne institucije (20,1 odsto) i lokalne i nacionalne vlasti (3,9 odsto).
    Struktura krajnjih korisnika donacija ubedljivo na prvom mesto stavlja osobe sa zdravstvenim problemima – čak 65 odsto dobrotvornih akcija otišlo je na lečenje zdravstveno ugroženih građana.
     
    Dodaje se da za njima slede korisnici usluga lokalne zajednice, socijalno ugrožene osobe, majke i bebe, migranti, osobe sa invaliditetom.
     
    Svetski indeks davanja koji svake godine pravi Fondacija za podršku dobrotvornim organizacijama predstavljen je u Njujorku na 77. zasedanju Generalne skupštine UN. 

    Srbija se nalazi među tri zemlje, uz Češku i Kinu, koje su ostvarile najveći napredak u dobročinstvu tokom 2021. godine, saopštila je Fondacija za podršku dobrotvornim organizacijama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija