• Srbija na Fejsbukovoj listi špijunaže: Otkrivene kompanije koje su špijunirale novinare i političare

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Kompanija Meta, koja je vlasnik društvene mreže Fejsbuk, razotkrila je u svom izveštaju od 16. decembra više plaćeničkih firmi za špijuniranje korisnika, novinara i političara.
     
    Fejsbuk je otkrio kompanije koje su špijunirale novinare i političare, a među državama su i Srbija i Severna Makedonija, objavio je Radio Slobodna Evropa.
     
    Sedam kompanija koje je Meta identifikovala u svom izveštaju su „Cobwebs Technologies“, „Cognyte“, „Black Cube“, „Bluehawk CI“, „BellTroX“ i „Cytrox“.
     
    Većina ovih kompanija je iz Izraela, osim kompanija „Cytrox“, osnovane u Severnoj Makedoniji i „BellTroX“, osnovane u Indiji. Jednu kompaniju nije bilo moguće identifikovati po imenu i za nju se u izveštaju samo navodi da je iz Kine.
     
    Konkretna imena klijenata koji su iznajmljivali usluge ovih kompanija, niti njihovih meta, nisu objavljena u izveštaju.
     
    Izraelska kompanija „Cognyte“ je prema ovom izveštaju imala klijente iz Srbije.
     
    Kompanija, kako se navodi, prodaje pristup svojoj platformi koja omogućava upravljanje lažnim nalozima na platformama društvenih medija, uključujući Fejsbuk, Instagram, Tviter, Jutjub i VKontakt (VK), kao i drugim veb stranicama ljudima koji se bave društvenim inženjeringom i prikupljaju podatke.
     
    Istraga kompanije Meta pronašla je klijente ove kompanije iz Izraela, Srbije, Kolumbije, Kenije, Maroka, Meksika, Jordana, Tajlanda i Indonezije.
     
    Klijentima koji su uzajmljivali ovu kompaniju, kako se navodi u izveštaju, mete su bili su novinari i političari.
     
    Kompanija Meta je prema izveštaju, uklonila 100 naloga ove izraelske kompanije na Fejsbuku i Instagramu koji su bili korišćeni za komercijalno špijuniranje korisnika.
     
    Radio Slobodna Evropa (RSE) je kontaktirao izraelsku kompaniju, ali ona nije bila dostupna za komentar.
     
    RSE je takođe poslao upit MUP-u Srbije, kako bi proverili da će istražiti ove navode, ni oni nisu bili dostupni za komentar do objave teksta.
     
    Bojan Perkov, istraživač beogradske SHARE Fondacije, koja se bavi zaštitom ljudskih prava na internetu, kaže za RSE da postoje različite metode špijuniranja na društvenim mrežama. Kompanija Meta, dodaje on, nije podelila ta saznanja, već je samo dala informacije o tim nalozima.
     
    Prema njegovim rečima, na osnovu tih informacija može se pretpostaviti da je reč o razgranatim mrežama aktera i naloga, koji targetiraju određene korisničke naloge ili stranice na Fejsbuku.
     
    „Pretpostavljam da je reč o nečemu što Fejsbuk obično naziva – koordinisano neautentično ponašanje – na njihovim mrežama. To podrazumeva da vi imate veliki broj različitih naloga koji koordinisano rade nešto, na način kako se pravi korisnici ne bi ponašali“, kaže Perkov.
     
    Citizen Lab, institut Univerziteta u Torontu specijalizovan za pitanja nadzora, objavio je u decembru 2020. godine, da Bezbednosno-informativna agencija (BIA) u Srbiji koristi softver izraelske kompanije NSO Group, odnosno alat Pegazus.
     
    Kako je istraživačka mreža BIRN pisala, ovaj alat korišten je za praćenje političara i disidenata.
     
    Kako su naveli istraživački novinari, BIA je ovu opremu navodno kupila kroz firmu koja je se kasnije spojila sa firmom NSO Group.
     
    Vlasti u Srbiji, kao ni BIA, nisu se oglašavali povodom ovih izveštaja.
     
     

    Kompanija Meta, koja je vlasnik društvene mreže Fejsbuk, razotkrila je u svom izveštaju od 16. decembra više plaćeničkih firmi za špijuniranje korisnika, novinara i političara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]