• Šta možeš sa bitkoinom u Srbiji? Da kupiš stan, na primer

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pre nešto više od decenije za 10.000 bitkoina mogli ste da kupite dve pice. Danas za isti iznos možete kupiti čitav jedan stambeni kompleks u Beogradu i da vam ostane popriličan kusur za opremanje svih tih stotina stanova, prenosi B92.

    Međutim, čak i ako baš nemate 10.000 bitkoina viška, to ne znali da ne možete da potrošite svoje kriptovalute na rešavanje svog stambenog pitanja.

    Naime, u zemunskom kompleksu Dunavska trilogija kriptovalutama je moguće kupiti – stan.

    Kako objašnjavaju za B92.net, tržište nepokretnosti u Beogradu karakteriše velika konkurencija, pa su, u potrazi za nečim što bi ih izdvojilo i zbog rasta popularnosti kriptovaluta, u ovom kompleksu odlučili da kupcima ponude i ovu opciju.

    I dodaju da im se, iako su sa ovakvom ponudom krenuli nedavno, kupci već javljaju i raspituju.

    Kako izgleda sam proces kupovine nepokretnosti kriptovalutama?

    Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković nedavno je apelovala na građane da budu oprezni prilikom ulaganja sredstava u kupovinu bitkoina ili drugih virtuelnih valuta.

    „Ni nakon donošenja Zakona o digitalnoj imovini, privredni subjekti ne mogu neposredno kupovati i prodavati robu i usluge za virtuelne valute, već isključivo posredstvom pružaoca usluga koji ima dozvolu za rad NBS za prihvat i konverziju virtuelnih valuta“, istakla je tada guvernerka.

    Zato su iz ovog stambenog kompleksa uspostavili saradnju sa jednom kripto-menjačnicom preko koje se zapravo vrši „zamena“ bitkoina za dinare.

    Procedura, objašnjavaju, izgleda tako da se ugovor o kupoprodaji zaključuje sa kupcem stana koji u svom vlasništvu ima kriptovalute, i koji potom daje nalog da se izvrši konverzija kriptovalute u dinare, koja se vrši bez provizije. Nakon prijema novčanih sredstava, vrši se isplata kupoprodajne cene stana.

    Dodaju i da ova ponuda nije ograničena isključivo na bitkoin, već je dostupna i za sve ostale kriptovalute kojima je moguće trgovati preko menjačnice.

    Koliko je bitkoina potrebno za stan u Beogradu?

    U trenutku pisanja ovog teksta, vrednost bitkoina bila je oko 33,2 hiljade dolara (oko 28 hiljada evra). Imajući u vidu da tržište nekretnina doživljava pravi bum poslednjih meseci, dok bitkoin pada u odnosu na period kada je dostizao i cenu od preko 63.000 dolara, za stan u glavnom gradu potrebno je nekoliko ovih „virtuelnih kovanica“.

    Tako, na primer, za stan od 60 kvadrata u novogradnji na Vračaru, preciznije na Južnom bulevaru, moraćete da izdvojite i do 4,75 bitkoina. Sličan stan, recimo na Čukarici, platili biste oko 3,5 bitkoina.

     

    Pre nešto više od decenije za 10.000 bitkoina mogli ste da kupite dve pice. Danas za isti iznos možete kupiti čitav jedan stambeni kompleks u Beogradu i da vam ostane popriličan kusur za opremanje svih tih stotina stanova, prenosi B92.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]