• Studenti traže smanjenje školarine za 30 odsto

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Studenti Univerziteta u Beogradu predali su rektorki i predsednici KONUS-a Ivanki Popović peticiju, koju je potpisalo više od 11.000 studenata sa svih univerziteta u Srbiji, a kojom traže smanjenje školarine za 30 odsto u narednoj školskoj godini.

    Kako navodi studentkinja Kristina Urošević, peticiju je do sada potpisalo više od 11.000 studenata sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a potpise će u toku dana dostaviti i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.
    Jedan od razloga zašto studenti traže smanjenje školarine, kako je navela Uroševićeva, jeste i to što u toku vanrednog stanja većina fakulteta nije vodila računa o kvalitetu onlajn nastave, odnosno mali broj profesora je držao predavanja i uglavnom se sve svodilo na postavljanje PDF prezentacija na sajt.

    Uroševićeva ističe da su studenti u Srbiji sa tim zahtevom već zakasnili, s obzirom da je čak 85 svetskih fakulteta već sredinom maja izašlo sa olakšicama za studente i smanjenjem školarina.

    „Mi u potpunosti razumemo profesore, situaciju u kojoj smo se svi našli, razumemo da je sve novo i neizvesno i upravo je zato i ovaj zahtev – za fer i poštenom cenom studija“, rekla je Uroševićeva.

    Student Pravnog fakulteta Nikola Arsenić saopštio je novinarima da je prvi korak koji ih ohrabruje već napravljen i u tom smislu rekao da je najavljena rasprava o njihovom zahtevu za 9. septembar na sednici Senata.

    Međutim, kako kaže, tek se sada svi nalaze na testu, jer s jedne strane je situacija takva da fakulteti imaju rizičnu održivost ako dođe do smanjenja školarina, a s druge strane studenti sa sadašnjim školarinama neće imati najosnovnije uslove za život.

    „U situaciji smo kada država mora da pomogne“, rekao je Arsenić navodeći da je rektorka Ivanović i sama izrazila želju da se solidariše sa studentima kada je u pitanju smanjenje školarina.

    Prema njegovim rečima, sada su na potezu Ministarstvo prosvete i premijerka Ana Brnabić, koji će, kako kaže, imati izbor ili da pokažu solidarnost sa studentima ili da, kako kaže, „još jednom pokažu da nemaju razumevanja za mlade i na taj način ih opet teraju iz zemlje“.

    „Sada imaju priliku da povrate naše poverenje i da pokažu da razumeju volju velikog broja studenata. Ne smemo da dozvolimo da nam pomoć po pitanju obrazovanja bude na poslednjem mestu. Ako imamo pomoć za razne sektore, mislim da obrazovanje treba da bude među prvima“, naglasio je Arsenić.

    Kako navodi, ukoliko ne dođe do smanjenja školarina, „ovoga puta mladi neće otići iz zemlje, već će masovno tužiti fakultete ili organizovati proteste“.

    „Raspoloženje među studentima je takvo da tenzija raste, studenti pokazuju želju da se što pre odluči šta će biti sa školarinama. Poslednja solucija su nam masovni protesti, poslednja solucija su nam masovne tužbe, zato apelujem da sednemo i da se dogovorimo. Ovo su teška vremena, najveća kriza ove generacije, hajde da pokažemo da razumemo trenutno situaciju“, poručio je Arsenić.

    Studenti Univerziteta u Beogradu predali su rektorki i predsednici KONUS-a Ivanki Popović peticiju, koju je potpisalo više od 11.000 studenata sa svih univerziteta u Srbiji, a kojom traže smanjenje školarine za 30 odsto u narednoj školskoj godini.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija