• Svaki treći korisnik narodne kuhinje je dete, na koje sve načine Crveni krst pomaže

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Oko pola miliona građana Srbije nema za osnovne životne potrebe. Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović rekao je za RTS da deca čine 30 odsto korisnika narodnih kuhinja.

    U Narodnim kuhinjama Crvenog krsta Srbije svakoga dana topao obrok dobije više od 33 hiljade ljudi. U domaćinstvima sa troje ili više dece stopa rizika od siromaštva je viša od 50 odsto.

    Predsednik Crvenog krsta Srbije, profesor Dragan Radovanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a, da su korisnici narodne kuhinje cele porodice, jedan član dolazi da dobije obrok, od tog jednog obroka hrani se više članova te porodice.

    Prema njegovim rečima, broj od 33.000 obroka, odnosno korisnika je zapravo veći – koristi više ljudi.

    Crveni krst u 77 sredina vodi program narodnih kuhinja. Radovanović kaže da kada se otvori narodna kuhinja u nekoj sredini tu se napravi procena socijalne ugroženosti, koji je broj korisnika i koliko je potrebno sredstava, namirnica, da se narodna kuhinja održi.

    „Moramo da sagledamo sve potrebe, jer kada jednom započne ne može da prestane, već kontinuirano da traje. Mnogo je veća šteta ako započnete program pa se prekine posle nekoliko meseci ili godinu dana nego da nije uopšte počeo. U svim sredinama gde je napravljena dobra procena, u svim uslovima, pa ni u uslovima korone, program nije prestajao“, napomenuo je Radovanović.

    Izneo je podatak da CK Srbije radi program narodnih kuhinja od 1992. godine i da je spremljeno i distribuirano oko 160 miliona obroka.

    Da li su obroci prilagođeni potrebama dece

    Radovanović kaže da su obroci standardizovani, radili su ih dijetetičari, stručnjaci – za prosečnog čoveka, prosečne starosti, prosečne telesne težine, da se zadovolje metaboličke potrebe za normalno funkcionisanje organizma.

    Ističe da deca čine 30 odsto korisnika kuhinja – ima 9.560 mlađih od 18 godina. „Oni se uključe u program kao nosioci kada se u lokalnoj sredini zaključi da budu direktni korisnici, deca su i članovi domaćinstava podržani od narodnih kuhinja i od velikog broja drugih programa Crvenog krsta“, podvukao je Radovanović.

    Vodimo računa da deca budu podržana različitim programima, kaže Radovanović.

    O javnoj kuhinji za bebe

    Gotovo mesec dana u BiH sarajevska organizacija „Obraduj nekoga“ svakog dana obezbeđuje hranu za najmlađe – za bebe siromašnih porodica u Bratuncu.

    Javna kuhinja za bebe ne postoji u Srbiji, kaže Radovanović.

    „Na određeni način radimo kroz druge načine donacije, ne postoji eksplicitno ovakva narodna kuhinja, imamo program koji traje 30 godina – paketić za novorođenu bebu u nedelji Crvenog krsta, između 5. i 11. maja. U paketiću je veliki broj različitih artikala neophodnih za bebu i majku“, kaže on.

    Kroz donacije dobijamo artikle i sredstva za dohranjivanje dece, ti programi su izraziti u određenim sredinama, rekao je predsednik CK Srbije.

    „Imamo i druge programe za pomoć najmlađim, kao u Užicu gde se u dogovoru sa Sekretarijatom za saobraćaj dodeljuje majci sedište za automobil, zatim donacija odeće za bebe i malu decu i distribuiramo gde je najpotrebnije“, kaže Radovanović.

    Istakao je da su prošle godine uradili sa Unicefom program gde su pomogli 1.996 porodica sa malom decom u Srbiji, a u planu je pomoć za još 1.000 porodica sa više dece.

    Da li su to najsiromašniji krajevi na jugoistoku Srbije?

    Radovanović ukazuje da su četvrta grupa opština najnerazvijenije, a ima ih 44 u Srbiji, 19 su devastirane gde je prosečan prihod manji za 50 odsto od proseka u Republici, tu su potrebe najveće.

    „Tu su programi pomoći – i korisnici ne samo programa narodnih kuhinja već korisnici paketa hrane i higijene koji dobijaju, a u kategoriji su socijalno ugroženih – godišnje se podeli preko 100.000 paketa, a donator je Vlada Srbije“, rekao je Radovanović.

    Prema njegovim rečima, ostatak novca za operativne troškove obezbeđuje lokalna samouprava.

    Govoreći o tome koliko je pandemija kovida povećala potrebu najsiromašnijih i kakav je odziv kada su donacije u pitanju, Radovanović kaže da u svakoj krizi oni koji su ugroženi postaju još ugroženiji – tada je mnogo veća pažnja usmerena na njih.

    „Napravili smo veliki broj paketa hrane van redovnih pomoći – 600.000 paketa za socijalno najugroženije za proteklih godinu i po dana u Srbiji“, zaključio je Radovanović.

     

    Oko pola miliona građana Srbije nema za osnovne životne potrebe. Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović rekao je za RTS da deca čine 30 odsto korisnika narodnih kuhinja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]