Srbija

Tokom juna i jula 149 mrtvih na putevima Srbije

Izvor: 
Saopštenje MUP-a Pet, 16/08/2019 - 14:36

„Od početka godine u oko 22.000 saobraćajnih nezgoda na putevima u Srbiji poginulo je 310 osoba, dok je teške telesne povrede zadobilo 1.800 ljudi. Samo tokom juna i jula ove godine dogodilo se 7.800 saobraćajnih nezgoda u kojima je 149 ljudi izgubilo život, a teške telesne povrede zadobilo 800 osoba“, istakao je načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

On je na konferenciji, koju je organizovalo Udruženje osiguravača Srbije, istakao da saobraćajna policija sprovodi pojačanu kontrolu saobraćaja, posebno tokom letnjih meseci, što kao rezultat ima 10 odsto više otkrivenih saobraćajni prekršaja, posebno onih koji su najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda, kao što su neprilagođena brzina, vožnja pod dejstvom alkohola, upotreba mobilnih telefona i nekorišćenje sigurnosnih pojaseva.

„Saobraćajna policija je samo u junu i julu ove godine sankcionisala 410 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola sa više od dva promila. Za ovu nasilničku vožnju propisana je kazna zatvora od 30 do 60 dana, novčana kazna od 120.000 do 140.000 dinara, 15 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja motornim vozilom“, istakao je Arsov.

Prema njegovim rečima, represivne mere koje primenjuje saobraćajna policija utiču na promenu ponašanja učesnika u saobraćaju, ali je ocenio da to nije dovoljno i da je neophodno da mediji i društveno odgovorne kompanije, kroz edukaciju i planske kampanje, deluju preventivno.

Arsov je rekao da će saobraćajna policija, i nakon isteka letnje sezone, nastaviti pojačanu kontrolu saobraćaja i aktivnosti usmerene na veću bezbednost kako bi se broj stradalih smanjio.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Boban Milinković istakao je da je upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, pored neprilagođene brzine kretanja najčešći uzrok najtežih saobraćajnih nezgoda.

Milinković je istakao da je u odnosu na poslednje četiri godine procenat saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima, u kojima učestvuju vozači pod dejstvom alkohola, smanjen za gotovo dva odsto, što je, kako kaže, značajan pomak, jer to znači 200 do 300 saobraćajnih nezgoda manje i najmanje 10 poginulih i 300 povređenih na godišnjem nivou.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović ukazao je, da pored zatvorske kazne i drugih sankcija predviđenih zakonom, i zastrašujućih posledica vožnje pod dejstvom alkohola, vozač gubi i sva prava iz osiguranja i postaje dužnik prema osiguravajućem društvu koje je oštećenima isplatilo štetu.

On je ukazao da naknada štete u slučaju saobraćajne nezgode u kojoj pogine jedna osoba, a koju je prouzrokovao vozač pod dejstvom alkohola, može da iznosi i više od četiri miliona dinara i da na nju pravo imaju svi članovi porodice stradalog.

Učesnici konferencije apelovali su ne vozače da ne voze pod dejstvom alkohola jer time ugrožavaju svoje, ali i živote drugih.
MarketingNajnovije vesti