Transparentnost Srbija
Srbija

Transparentnost Srbija: Vlada nije prihvatila predloge o poboljšanju zakona pred izbore

Izvor: 
Euronews Srbija/Tanjug Uto, 18/01/2022 - 15:47


Nevladina organizacija Transparentnost Srbija ocenila je u saopštenju da je Vlada Srbije propustila priliku da značajnije poboljša zakone koji se menjaju pred najavljene aprilske izbore, iako su, kako kažu, nadležna ministarstva dobila niz konkretnih predloga u okviru javne rasprave.

Vlada Srbije juče je usvojila izmene nekoliko zakona, u susret izborima 3. aprila, a Transparentnost primećuje da i pored toga neće biti sprečeno vođenje "funkcionerske kampanje", da troškovi kampanje neće biti zakonski ograničeni, te da će, smatraju, javnost ostati uskraćena za većinu informacija o izvorima finansiranja i rashodima dok izborna kampanja traje.

Iz Transparentnosti ocenjuju da je vlada predložila minimalne promene u Zakonu o sprečavanju korupcije, koji se tiče "funkcionerske kampanje", dok je ta organizacija predložila znatno šire izmene.

Takođe, navode i da se Predlogom Zakona o finansiranju političkih aktivnosti donosi niz izmena koje su u vezi sa preporukama ODIHR-a, međutim, dodaju da, uprkos ranijoj preporuci ODIHR-a i praksi u većini evropskih zemalja, ni sada nije uvedeno ograničenje ukupnih rashoda izborne kampanje.

Transparentnost navodi i da Vlada nije prihvatila njihove predloge kada je reč o Zakonu o izboru narodnih poslanika i drugim izbornim zakonima, kojim bi se uredio postupak uzbunjivanja u vezi sa nepravilnostima izbornog postupka, ovlašćenja i status Nadzornog odbora, kao i predlog koji bi smanjio troškove sprovođenja izbora.

 
MarketingNajnovije vesti