Maska deca Foto: Pexels
Srbija

U "Mišoviću" na lečenju osmoro mališana, od korone obolelo dva odsto dece od pet do 14 godina

Izvor: 
FoNet Pet, 31/07/2020 - 11:23

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Verica Jovanović izjavila je danas da je u KBC "Dragiša Mišović" na lečenju od kovida-19 osmoro dece sa svojim roditeljima.

Praćenje oboljevanja dece nije bilo toliko zastupljeno u ovoj epidemiji i najmanji broj obolelih je bio među decom, rekla je Jovanović za televiziju Pink.

Ona je navela primer da je od korone obolelo 0,2 odsto dece uzrasta od 0 do tri meseca, a dva odsto dece od pet do 14 godina.

Važno je pratiti zdravstveno stanje dece gde ima kovid pozitivnih članova porodice i češće se u takvim situacijama može očekivati obolevanje dece, naglasila je Jovanović.

Decu treba odvesti na pregled izabranom lekaru, pedijatru, da pregleda dete i odluči o načinu lečenja, ako je potrebno, rekla je ona i dodala da se i u KC Niš leče deca od kovid-19, uglavnom sa respiratornim problemima.

Na bolničkom lečenju 4.400 pacijenata

Direktorka Instituta za javno zdravlje Batut i član Kriznog štaba Verica Jovanović kaže da se trenutno na bolničkom lečenju nalazi 4.400 pacijenata obolelih od kovid 19.

Ona je navela da je i dalje najveći broj zaraženih u Beogradu, zatim u Novom Sadu, Šapcu.

Razvoju vakcine protiv virusa korona najveći doprinos daju najrazvijenije zemlje, a Jovanović kaže da više od 120 kompanija radi na proizvodnji cepiva.

"Vakcina predstavlja najsigurniju metodu u borbi priotiv virusa korona i osnovni način da se pandemija u svetu, odnosno epidemije u zemljama regulišu", naglasila je Jovanović.
MarketingNajnovije vesti