Foto: Pixabay
Srbija

U naredne dve godine biće uklonjeno 435 km starih pruga, mahom u Vojvodini

Izvor: 
021.rs Čet, 27/01/2022 - 09:34


Infrastruktura železnice Srbije u naredne dve godine demontiraće i ukloniti oko 435 kilometara starih pruga, na kojima se saobraćaj već decenijama ne odvija.

Od toga, skoro 400 kilometara starih pruga, koje se odavno više ne koriste, nalazi se u Vojvodini. Na nekim od tih pruga vozovi ne saobraćaju i više od 40 godina, navelo je preduzeće Infratsruktura železnica Srbije.

Rashodovanje se praktično ukidaju sledeće deonice:

Bečej - Senta, Senta - Kanjiža, Sečanj - Jaša Tomić, Sombor - Bački Breg, Sombor - Riđica, Vladimirovci - Kovi, Bečej - Vrbas, Zrenjaninska fabrika - Vršac, Horgoš - Kanjiža, Karavukovo - Bač, Petrovaradin - Beočin, Žabalj - Bečej, Čurug - Bečej, Kikinda - Banatsko Aranđelovo, Sombor - Apatin fabrika i Sopot Požarevački - Kostolac.

Reč je o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje.

Nakon sprovedenog postupka javne prodaje, železnice su potpisale ugovor s kompanijom ZGOP iz Novog Sada o prodaji šina, skretnica, skretničkih delova i kolosečnog pribora koji se budu dobili prilikom demontaže 15 pruga kao sekundarnih sirovina.

Reč je o oko 25.000 tona sekundarnih sirovina, čijom prodajom će Infrastruktura železnice Srbije zaraditi nešto više od 302 miliona dinara, a planirano trajanje ugovora je dve godine.

Prethodnih decenija bilo je više pokušaja da se uradi taj veliki posao i reši problem starih pruga u Srbiji, ali su se svi završavali neuspešno, navodi se u saopštenju.
MarketingNajnovije vesti