• U Nišu socijalno ugroženi i nekadašnji borci na spisku za komunalne redare

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Skupština grada Niša usvojila je odluku o izmenama i dopunama Odluke o komunalnoj inspekciji, kojima se predviđa da se o komunalnom redu u tom gradu ubuduće brinu i komunalni redari.

    Pomoćnica gradonačelnice Niša Dušica Davidović kazala je da će komunalni redari biti podrška komunalnoj policiji i dodala da je na spisku potencijalnih komunalnih redara trenutno od 30 do 40 osoba.

    Ona je objasnila da je reč o radno sposobnim osobama koja se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad kao korisnici materijalne pomoći, kao i o radno sposobnim članovima udruženja boraca sa područja grada.

    „Lica koja budu angažovana kao komunalni redari neće izgubiti prava koja im pripadaju od strane države, neće ostati bez materijalne podrške i subvencija koje grad izdvaja za socijalno ugrožene“, istakla je Davidović.

    Prema njenim rečima, oni koji će raditi kao komunalni redari najpre će biti angažovana na 100 sati mesečno, a ukoliko budu pokazali da mogu da obavljaju taj posao, angažovanje će im biti povećano na 600 sati.

    Sa 100 radnih sati, dodala je, moći će da zarade 18.500 dinara ili više.

    „Cilj nam je da kao što Beograd ima komunalne redare u stalnom radnom odnosu, da ih i mi zaposlimo pri komunalnoj policiji, jer imamo malo i komunalnih policajaca i komunalnih inspektora“, izjavila je Davidović.

    Dodala je da će komunalni redari biti angažovani na održavanju komunalnog reda, ali da neće moći da izriču kazne.

    Prema njenim rečima, oni će o nepravilnosti obaveštavati koordinatora, a on komunalne policajce i inspektore.

    „Komunalni redari će prepoznavati sve ono što jeste problem na teritoriji grada kada su u pitanju divlje deponije, nepravilnosti vezane za parkiranje, nepravilnosti u vezi primeni mera koje donose republički i gradski Krizni štab kao što su nošenje maske i poštovanje distance“, rekla je Davidović.

    Ona nije odgovorila novinarima kada će komunalni redari krenuti sa radom, ali je istakla da će biti prepoznatljivi na terenu jer će nositi prsluke i legitimacije.

    Odbornik opozicione odborničke grupe „Niš moj grad“ Miodrag Stanković je istakao da izmenama Odluke o komunalnoj inspekciji nije precizirano ko sve može biti komunalni redar ni kako će se birati.

    Dodao je da je navedeno da će za njih biti nadležna uprava koja vodi i komunalnu miliciju.

    „To znači da će vlast „staviti šapu“, kako na komunalnu miliciju tako i na komunalne redare“, izjavio je Stanković.

    Odbornici su usvojili i izmene Odluke o komunalnom redu, koje predviđaju da se ubuduće murali u gradu mogu da oslikavaju uz dozvolu Gradske uprave za društvene delatnosti.

     

    Skupština grada Niša usvojila je odluku o izmenama i dopunama Odluke o komunalnoj inspekciji, kojima se predviđa da se o komunalnom redu u tom gradu ubuduće brinu i komunalni redari.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija